Почина Константинка Калайджиева, първата жена директор на Националната библиотека Св.

...
Почина Константинка Калайджиева, първата жена директор на Националната библиотека Св.
Коментари Харесай

Почина първата жена директор на Националната библиотека

Почина Константинка Калайджиева, първата жена шеф на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. Това оповестиха от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

Константинка Калайджиева е родена на 5 декември 1921 година в София в семейство на българи от Кукуш – Егейска Македония, които след Балканските войни се заселват в България. През 1940 година приключва с отличие Втора девическа гимназия. Включва се като доброволка в частите на Първа българска войска и взе участие в Отечествената война, а през 1946 година приключва немска лингвистика в Софийския университет.

 
През 1948 година приключва шестмесечен стажантски курс за библиотекари с висше обучение, проведен в Народната библиотека и остава да работи в нея като уредник на този курс. През 1950 година е изпратена в Комитета за просвета, където основава и управлява в продължение на две години отдел „ Библиотеки “. Участва в основаването на Държавния библиотекарски институт. През 1952 година се връща в Народната библиотека, като в продължение на 27 години я управлява – от 1956 до 1965 година е заместник-директор, а от 1965 до 1983 година е неин шеф.

„ Целият професионален и житейски път на Константинка Калайджиева е отдаден на библиотеките. На тях тя отдава всичките си познания, опит и сила “, пишат от ББИА. По думите им нейната активност намира интернационално самопризнание с избора й за един от тримата членове на Съвета по библиотечните въпроси към Генералния секретар на ЮНЕСКО.

Константинка Калайджиева има над 250 изявления - книги, студии, публикации, отчети и други Те са издадени у нас и в чужбина. Удостоена е със званието „ Заслужил активист на културата “, притежател е на медал „ Св. св. Кирил и Методий “, І степен.

През 2016 година отхвърля най-високото отличие на Министерството на културата – премията „ Златен век “, с претекста, че премията е обезсмислена поради " неналичието на съответна държавна политика в региона на библиотечното дело ", напомнят от ББИА.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР