Почина и последният от създателите на съветската атомна бомба -

...
Почина и последният от създателите на съветската атомна бомба -
Коментари Харесай

Почина и последният от създателите на съветската атомна бомба

Почина и последният от основателите на руската атомна бомба - 101-годишният акад. Исак Халатников, предава.

Той е роден на 17 октомври 1919 година в Днепропетровск. През 1941 година приключва физическия факултет на Днепропетровския държавен университет със компетентност теоретична физика. По време на следването си, той притегля вниманието на съветския физик Лев Ландау, който го кани да стане негов аспирант. Именно Ландау, който е Нобелов лауреат, управлява  група теоретици в края на 40-те и началото на 50-те години на предишния век, които се смятат за основатели и на водородната бомба. 

По време на войната Халатников е изпратен в Москва, където приключва курс в една от военните академии и по-късно служи в Московския полк за Противовъздушна отбрана. През 1944 година Халатников постъпва като аспирант в Института по физически проблеми на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики, а през 1946 година стартира научната си кариера като младши откривател. Първият руски атомен заряд е сполучливо изпитан на  29 августа 1949 г. А в 1952 г. работата на Халатников е удостоена със Сталинска премие втора степен.  

Впоследствие Халатников взе участие в изчисляването на мощността и на първия руски термоядрен заряд.  " Изчисляването на водородната бомба се оказа задача с доста степени по-трудна от атомната. И фактът, че успяхме да разгадаем подобен проблем " ръчно ", несъмнено, е знамение ", написа ученият. Според него тогава в действителност е имало гражданска война в изчислителните способи за решение на математически задания. Първият руски термоядрен заряд е тестван сполучливо на 12 август 1953 година
От 1965 до 1992 година Халатников управлява Института по теоретична физика, който е на името на Л. Д. Ландау към Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики, след което е негов почетен шеф. Дългогодишен учител.

Занимава се със свръхпроводимостта, квантовата електродинамика, квантовата доктрина на полето. Работил е в региона на общата доктрина на относителността. Широко известна е така наречен сингуларност Белински - Халатников - Лифшиц.

Името на Халатников стана известно и от кино лентата " Теория на всичко ", отдаден на Стивън Хокинг и нашумял през последните години. Когато Хокинг за първи път изнася лекция пред професорите в Кеймбридж за черните дупки и произхода на Вселената, те не му имат вяра. Това се трансформира от отбраната на акад. Халатников, който участва на лекцията. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР