По всичко личи, че коронавирусът няма да бъде овладян до

...
По всичко личи, че коронавирусът няма да бъде овладян до
Коментари Харесай

Германия, Чехия, Франция, Гърция - разхлабват ли мерките в Европа?

По всичко проличава, че коронавирусът няма да бъде овладян до края на годината. Макар появяването на имунизацията на Pfizer да е обнадеждаваща, ръководещите на Стария континент осъзнаха, че с дейности на парче казусът не може да се позволи дълготрайно. Затова страни като Словакия и Австрия започнаха всеобщо тестване за Covid-19, а Англия започва всеобщото имунизиране. Междувременно редица страни още веднъж стегнаха ограниченията си поради опасенията, че идните празници ще донесат със себе си и нов взрив, защото напълно естествено хората желаят да ги прекарат дружно.

В Гърци я рестриктивните мерки са фрапантни – от 18 декември в страната ще се влиза единствено с негативен резултат на PCR-тест, изработен до 72 часа по-рано. Освен това ще се прави бърз тест при идване и ще постанова карантина за 10 дни.  Мерките ще са в действие най-малко до 7 януари. Причината е, че към Коледа и Нова година в Гърция идват както доста туристи, по този начин и хиляди гърци, които живеят в чужбина и се прибират единствено за празниците.

От 13 ноември южната ни съседка вкара и вечерен час – гърците нямат право да излизат от у дома сред 21 часа вечерта и 5 часа сутринта. Мярката не важи само за тези, които напущат дома си, с цел да отидат на работа или на обзор при доктор. През деня пък излизането е разрешено единствено в случай че жителите са изпратили SMS и са получили отговор с позволение – мярка, която работеше сполучливо и при първия локдаун. От началото на декември случаите на нови инфектирани са към 1200 на денонощие.

Германия също обмисля по-сериозни ограничения. До 20 декември в сила по-лек вариант на локдаун, само че учени приканват да се вкарат по-строги ограничавания. В зов, представен от Spiegel, 28 членове на  работна група в немската Национална академия по науките " Леополдина " упорстват за „ корав локдаун:, който да ограничи големия брой нови случаи. Според тях учениците би трябвало да излязат във почивка от 14 декември, а жителите да спрат да вървят в офисите си, в случай че това е допустимо.

Германия към този момент е създала и проект за имунизирането на популацията – първо ще се имунизират възрастните хора, медицинските лица и хората с хронични болести. Преди дни Германия регистрира рекорден брой на инфектираните, подари което канцлерът Ангела Меркел обмисля стягане на ограниченията. Очаква се това да бъде решено на идната среща с министър-председателите на 16-те федерални провинции, която е планувана за 4 януари, само че е допустимо да се случи и преди празниците. " Със сегашните ограничавания не сме добре готови за зимата ", декларира Меркел, представена от „ Дойче Веле “.  По информация на вестник Bild властите обмислят доста стягане след Коледа, което включва затваряне на всички магазин, като се изключи питателните, за интервал от 27 декември до 10 януари. Някои провинции към този момент са подхванали по-радикални ограничения – Саксония постанова цялостен локдаун още 14 декември и затваря всичко без магазините за хранителни артикули. Южният немски район Бавария пък, където има най-вече жертви на ковид в страната, следва образеца на Гърция и ще разрешава на жителите си да излизат единствено с уважителни аргументи.

Чехия също потегля по стъпките на прилежаща Германия – държавното управление стегна ограниченията единствено 4 дни след разхлабването им и реши да вкара вечерен час за заведенията за хранене и питейните заведения. Те би трябвало да затварят порти до 8 ч. вечерта. От 9 декември се не разрешава продажбата на алкохол на всички пазари, както и пиенето на спиртни питиета на улицата.

Внася се и предложение за удължение на изключителното състояние, което е в действие от 5 октомври. По проект то би трябвало да завърши на 12 декември, само че държавното управление може да го удължи и до 11 януари.

Отлагане евентуално ще има и във Франция , където през идната седмица трябваше да приключат карантинните ограничавания. Първоначално ограниченията дадоха резултат и доведоха до спад на броя инфектирани, само че при отварянето на магазините преди тъй наречените „ Черен петък “ броят им още веднъж се повиши, осведоми Ройтерс. Френският президент планираше да размени локдауна с вечерен час, в случай че дневният растеж на инфектираните се сведе до 5000, само че това евентуално ще се случи следващата година. Сега французите имат право да излизат единствено с декларация, в която изясняват къде отиват.

 
Меркел забрани новогодишните празненства в Германия
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР