По времето на пандемията от коронавирус у нас всички програми

...
По времето на пандемията от коронавирус у нас всички програми
Коментари Харесай

Как се отрази пандемията на ХИВ позитивните у нас?

По времето на пандемията от ковид у нас всички стратегии за предварителна защита на ХИВ и СПИН стопираха - по този начин доста се понижава опцията за откриването на нови серопозитивни от рисковите групи на наркозависимите и предлагащите полови услуги. Проблемът разяснява в ефира на Българска национална телевизия доцент доктор Нина Янчева, шеф на отделението за добита имунна непълнота в Инфекциозна болница в София.
Броят на новодиагностицираните годишно е почти идентичен - към 200. От началото на тази година досега броят е много по-нисък спрямо предходни години, само че може би има значение и коронакризата, разяснява доцент Янчева. Тя разгласи, че чака доста нарастване на случаите откакто проработят още веднъж стратегиите.
" Хората от рисковите групи за ХИВ избират да се изследват профилактично в кабинетите на неправителствените организации заради анонимността. Важен факт е, че тези неправителствени организации правят работа на терен, където са съсредоточени хората от рисковите групи и след първичен позитивен тест спомагат в следващ стадий за потвърждаване на диагнозата, ориентиране на пациента към съответстващи отделения за ХИВ ", акцентира тя.
Доц. Янчева акцентира, че доста значима част от работата на кабинетите на неправителствените организации е обществената и психическа поддръжка на хората, живеещи с ХИВ, тъй като тази диагноза към момента е шокова поради стигмата в обществото. Подпомагат и пациентите да се придържат към назначената терапия.
Д-р Янчева заяви, че има забавена социална поръчка за предварителна защита на ХИВ, заради която една от неправителствените организации няма финансиране, с цел да може да работи. Останалите неправителствени организации имат финансиране и по други планове и те не стопират да работят.
" Организацията, останала без финансиране, се занимава с една доста пациентска група - употребяващите интравенозни опиати и приключването за момента на тяхната работа сигурно ще се отрази навръх тази рискова група ", означи доктор Нина Янчева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР