По времето и на Тито, и на Бранко Цървенковски, и

...
По времето и на Тито, и на Бранко Цървенковски, и
Коментари Харесай

Владо Перев: Груевски превърна „македонец“ от териториално определение в национален идеал


" По времето и на Тито, и на Бранко Цървенковски, и на Киро Глигоров, да не приказваме за Любчо Георгиевски, хората говореха за своите предшественици, че са били българи. Груевски трансформира „ македонец “ от териториално определение в народен блян на най-високо равнище. Нареди тези глупави „ антични “ скулптури, направи Скопие на нещо като европейския Дисниленд. И една част от македонския плебс, дори и образовани хора, се подвигнаха да бранят македонския народен архетип от антично време до през днешния ден. " Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime журналистът Владо Перев от Скопие.

Трябва да се разбере, че антибългаризмът има своите дълбоки корени в Македония. Македонизмът е резултат на една политика. Антибългаризмът стартира от сръбската окупация през Балканските войни. Но съвсем до идването на власт на Груевски и от момента, в който Македония не беше призната в НАТО поради гръцкото несъгласие, стартира една нервност против всичко, което не се гордее със своите македонистки корени.

Посещението на Християн Мицковски в Унгария не е някаква изненада. Винаги някой от управлението на ВМРО-ДПМНЕ върви по някакъв мотив в Будапеща и постоянно се среща с експремиера Никола Груевски, който не може да си пристигна в страната, посочи Перев.

Срещите с Виктор Орбан са срещи с съвсем единствения антиевропеец, което е изненада за доста хора и в Европа, и в Македония. Става дума за среща с водач, който ще поддържа всичко, което по някакъв метод разрушава единството на Европейския съюз, разясни журналистът.

 
Тези дни Груевски излезе с пост във Facebook, който бе оповестен от всички македонски медии. Той писа за своята „ героична битка против българизацията на Македония “, за времето, в което той беше водач и по какъв начин те се борили за запазването на полезностите от 2 август 1944 година, за македонизма. Моето мнение е, че Груевски нито е толкоз образован, нито толкоз просветен, с цел да може да написа толкоз в детайли и да разполага с подобен фактологически инструментариум. Но това влиза в огромния хор на антибългарските прояви в Македония.
Владо Перев, публицист

Не е изненада също, че съгласно Груевски „ България желае да сътвори втора българска страна на Балканите “. Но в случай че такова нещо стане, то не е нито ужасно, нито обидно – поради протоколите от 2 август 1944 година. Това е един естествен развой – кой през днешния ден би могъл да каже, че Кипър е нещо друго от гръцката страна, че кипърците не са гърци, пита Перев.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР