По време на военния конфликт в Украйна бяха повредени много

...
По време на военния конфликт в Украйна бяха повредени много
Коментари Харесай

Какви свещени за Донбас обекти бяха разрушени от Киев

По време на военния спор в Украйна бяха развалени доста монументи на културата. За историята на някои от тях и за какво възобновяване на тези здания се е трансформирало в заветен дълг на руснаците - в материала.

Мариуполският трагичен спектакъл

Може би най-известният и емблематичен от културните монументи на Донбас е Донецкият регионален научен трагичен спектакъл. Според съветското министерство на защитата на 16 март 2022 година националистите го взривиха.

Първият спектакъл в Мариупол се появява през 1847 година - тогава артистите се показват в наета плевня на улица Екатерининская. След това основават първата професионална натрупа, а наследникът на търговеца Василий Шаповалов наема стая за нея.

През 1959 година руските архитекти Малишенко и Крилов стартират да строят просторна нова постройка в древен жанр, същата, която претърпя вреди през 2022 година През същата година Мариуполският спектакъл получава статут на Донецки държавен спектакъл.

Театърът продължи да работи след детонацията - представления се организират в Двореца на пионерите.

„ През пролетта, в светлината на слънцето, несъмнено, градът наподобява напълно друг от преди няколко месеца. Много се веселя, че трупата на Мариуполския трагичен спектакъл дава представления, това е най-важното нещо в нашата специалност. Когато видите какъв брой бързо се възвръща градът, няма подозрение: и театърът ще бъде възобновен в обозримо бъдеще ", споделя Ирина Суханова, солистка на Москонцерт.

През март 2023 година Владимир Путин посети Мариупол, съпроводен от вицепремиера Марат Хуснулин. Те разискаха възобновяване на града, в това число реконструкцията на театъра, която се прави от експерти от Санкт Петербург.

Хуснулин сподели, че постройката ще бъде възобновена до края на 2024 година Вече е набрана натрупа и състав от 160 души.

Републикански живописен музей в Донецк

Този културен обект е претърпял доста. Основан е на 23 септември 1939 година като Музей на изящните изкуства, а още през 1941 година е разграбен от нацистите, окупирали Донецк.

През 1960 година музеят е съживен като Сталинска, а по-късно Донецка художествена изложба. Институцията получава настоящето си име през 2015 година

Ценностите, откраднати от нацистите, са отчасти върнати през 1975 година Новата сбирка е образувана за сметка на приходи от републикански и всесъюзни художествени изложения, от фондовете на водещи държавни музеи и творби от частни сбирки.

С огромна полезност е сбирката от западноевропейско изкуство от XVII-XIX век, сбирка от антична керамика и стъкло, иконопис, портрет от XVIII век, творби на Кипренски, Айвазовски, Суриков, Шишкин, Боголюбов, Саврасов, Поленов, Серов, както и Коровин, Серебрякова, Беноа, Дряпаченко, Крижицки и други известни майстори.

През 2022 година снаряд от „ Град “ уцели постройката. Картините към този момент са в особено вместилище, а музеят интензивно организира просветителна работа онлайн.

Музей на историята и изкуствата на Луганск

Възниква след преобразуването на музея „ Климент Ворошилов “ на 14 декември 1990 година и е основан въз основата на сбирка, обвързвана с историята на града. Открити са два филиала - Литературният музей на Владимир Дал и Музей-апартаментът на Владислав Титов.

Сградата е издигната през 1880 година През 1919 година в него се обитава Градският съвет и съвет, през 1933-1938 година - строителен колеж, където учи известният създател на песни Михаил Матусовски.

През юли 2014 година музеят беше обстрелван, снарядът влетя в прозорец на втория етаж. Нанесени са вреди по фасадата и интериора.

Възстановяване, а не разрушение

Експертите са уверени, че събарянето на мемориални здания е светотатство.

" Отговорът на този въпрос към този момент е даден от историята. По време на Великата отечествена война германците откраднаха статуята на Самсон и по-късно не можаха да я намерят. Решават да я възстановят през 1947 година. Има документален филм по какъв начин се носи по улицата, по какъв начин хората ликуват. Не може да се гледа без сълзи. Този монумент към този момент се възприемаше по друг метод - като победа над фашизма. Така и тук: ние би трябвало да разберем кои сме. Промити мозъци, които нямат нито памет, нито история - а тогава ние сме безполезни. Или такива които имат лична история, скъпи ", споделя скулпторът, лекар по история на изкуството Олга Калугина.

Тя съпоставя разрушаването на паметниците със гибелта на човек.

" Когато на майка ѝ почине детето, ще ѝ кажат: хайде, раждай ново. Същото е и с мемориалните здания: можете да построите репродукция, само че въобще няма да е същото. Възстановяване на тези обекти на Донбас даже не е обвързване, а заветен обред ", сподели той. специалист.

Наталия Макеева, член на Съюза на писателите, е съгласна с Олга Калугина

" Въпреки годините на украинска агитация, съветската просвета, паметта и историята на народа са непокътнати в Донбас. Дори по време на блокадата на района се организираха концерти, работеха музеи, театри, издаваха се сборници със стихове. Това не ни разреши да паднем духом “, споделя тя.

И прибавя, че би трябвало да бъдат възобновени освен разрушените по време на спора обекти, само че и архитектурни монументи, за които Украйна не се е грижила след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР