По време на валутната търговия във вторник сутринта еврото за

...
По време на валутната търговия във вторник сутринта еврото за
Коментари Харесай

За първи път от 20 години: Еврото стигна до паритет с долара

По време на валутната търговия във вторник сутринта еврото за първи път от 20 години падна до паритет по отношение на щатския $ заради опасения, че рецесията в европейската стопанска система може да е по-значителна, в сравнение с в Съединени американски щати.

Към 9:25 часа българско време общата европейска валута губи 0,18% и се разменя на пазара против 1,0024 $ по отношение на 1,0040 $ за едно евро при затваряне на сесията предния ден. По време на овърнайт търговията еврото се търгуваше по отношение на $ при паритетен курс.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинги и шведска крона), през днешния ден се повишава с 0,4% до 108,43 пункта. За последните 5 сесии показателят се увеличи с 1,8%. По-широкият WSJ Dollar Index добави 0,2%.

Доларът набира мощ в последно време, защото търговците считат американската валута за предпазен актив, който ще помогне за спасяването на капитали при положение на криза в международната стопанска система, написа Trading Economics.

Освен това доларът е подсилен от упованията, че Федералният запас на Съединени американски щати още веднъж ще увеличи главния лихвен % със 75 базисни пункта през юли, с цел да ограничи инфлацията, която е рекордна от 40 години.

Данните за юни за потребителските цени в Съединени американски щати ще бъдат оповестени на следващия ден. Експертите чакат инфлацията в страната да се форсира до 8,8% от 8,6% месец по-рано.

Стойността на английската лира стерлинг се намали през днешния ден сутринта с 0,21% - до $1,1869 за едни паунд спрямо $1,1892 за паунд при затварянето на предходната сесия.

Обменният курс на американската валута във връзка с японската възлиза на 137,27 йени за един $ спрямо 137,44 йени за $ ден по-рано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР