По време на тринадесетото издание на годишните награди за най-стилни

...
По време на тринадесетото издание на годишните награди за най-стилни
Коментари Харесай

Български модни къщи и талантливи млади дизайнери показаха свои произведения на „БГ модна икона 2022

По време на тринадесетото издание на годишните награди за най-стилни и сполучливи българи „ БГ фешън икона 2022 " се състоя блестящ ревю-спектакъл на Академията за мода. Преди началото на ревю-спектакъла проф. Любомир Стойков връчи документите на новите стипендианти на „ Златна игла” - Иванина Иванова и Рая Виктор, студенти по фешън дизайн от Националната художествена академия.

След награждаването, по покана на проф. Стойков, те и още няколко негови студенти, демонстрираха свои творби: Кирил Бучакчийски, Мейчи Джоу, Ива Георгиева, Рая Виктор и Иванина Иванова.

Ревю-спектакълът беше открит от Албена Александрова – трикратна носителка на „ Златна игла “. Тя показа „ дребната черна рокля на Мадам Рошав “. „ Роклята е като дамата! Тя обича топлината на тялото и прегръдката на обичаната! Тя се сгушва във вас и увива в грациозен танц мекотата на материята! Обичайте роклите си! Те замечтано си шушукат една с друга във вашия дрешник в очакване да посегнете към нея тъкмо в този ден. С Малката черна рокля на Мадам Рошав този танц е съкровен! И Фатално прелъстителен! “, по този метод дизайнерката разказа предложенията, които презентира по време на най-утвърдените фешън награди в страната.

Аксел Харди, притежател на „ Златна игла “ за „ Модна иновация “, показа сбирка “Free Soul”. И този сезон е употребила типичните за марката си еко натурални нюанси и материи, в обичаната композиция от естествена коприна и фини ленени плетива, нежни като паяжина. Името е подбудено от световните събития, поради които свободата доби различен смисъл, а предложенията, които дизайнерката показа са изпълнени точно със независимост и обсег. Материите са леки и ефирни, а кройките улесняват оптимално придвижванията. В новата сбирка участва цветът на 2022 година – “Very Perry”, който внася прохлада и утешение, както и атрактивни нюанси на синьото – навяващи асоциации с чистотата и силата на водата, и с безкрая на небето.

Дизайнерката на стилния бранд “Reflet” Лиа Каменова за първи път взе присъединяване в събитие на Академията за мода. Тя показва дебютната си сбирка „ Отражението на Мастаба “, която е въодушевена от една от творбите на огромните художници Кристо и Жан-Клод, а точно „ Лондонската Мастаба “, която е основана благодарение на 7506 барела, подредени хоризонтално върху плаваща платформа в езерото „ Серпантин “. Колекцията е инспирирана от пароксизма, деконструкцията и 60-те години. Основните цветове са алено, цикламено и тъмносиньо, а сивият цвят е употребен за основа на тоалетите. Материите са вискоза, оксфордски лен, тартан и глен, а детайлите са пайети, наподобяващи на смачкани барели, само че в това време придаващи искра на женствения контур. Целта е да се преоткрият старите платове и да им се вдъхне нов живот. За основаването на тоалетите дизайнерката е употребила платове на баба си, донесени от Либия през 60-те години.

Носителката на „ Златна игла 2021 “ в категория „ Модна къща на годината “ – Радостина Илиева, показа част от най-интересните си тоалети, както и напълно нови творения. При направата им са употребявани материите коприна, френска дантела, италиански тюл, органза и тънък жоржет. Отличителен белег е блясъкът на материите, раздвижените елементи и множеството кристали. Женствеността, която тоалетите придават на дамите, които ги носят, се акцентира от оголените плещи, „ падналата яка “ и феерията от пеплуми, и естествени щраусови пера. В основата на визиите е прецизността и новаторската конструкция на всеки подробност, съчетани с искра и грациозност.

Модна къща „ Бандерол “ с дизайнери Десислава и Никола Карадамянови, показа най-новата си сбирка “Miracles 2022”, която включва дамски рокли и публични спортно-елегантни мъжки костюми в цветови комбинации, и палитра от десени и материи. При дамите се срещат блестящи детайли, обилни поли, обемни воали, кристали, мъниста и естествени пера от щраус. Изискани детайли и кройки акцентират силуета на роклите, които са разнородни – А-линия, нимфа, гащеризони и модели две в едно. При мъжете цветовите комбинации вършат визията модерна, изискана и съвременна, като задачата на облеклата са да носят комфорт и улеснение. Използвани са аксесоари - запаметяващи се акценти, придаващи характерен жанр на мъжа, доверил се на фешън къща „ Бандерол “. Материите в сбирката са естествени, с минимално наличие на еластан, което дава повече опция за придвижване и динамичност.

Дизайнерката Мира Бъчварова – носителка на „ Златна игла “, презентира тоалет, изработен особено за „ Бг фешън икона 2022 “, посредством неповторим пърформънс.

Мария Радославова – дизайнер на “Mia Atelier”, показа бежов гащеризон по тялото, към който имаше сет от харнес аксесоар, аксесоар за бедро в същия жанр и чанта през рамо с наметнато сако. Характерна линия за марката е, че дизайнерката създава ръчно изделията от кожа в минималистичен жанр, наблягайки женската характерност.

Дизайнерката Таня Ян показа сбирка “Woman Inspiration” въодушевена от модерната и космополитна жена, която е красива, енергична и завладяваща със своята визия и държание.

Свои оферти, тематично подбрани за събитието, демонстрираха и носители на наградата „ Златна игла” през годините. Диляна Матеева – най-хубав млад дизайнер за 2020, показа рокля направена особено за ревю-спектакъла на „ БГ фешън икона 2022 “, която е направена от тъмносиня коприна, напомняща за лятното нощно небе. С махането на шлейфа, вечерната рокля се трансформира в подобаваща за летния ден. Двукратната носителка на наградата Теодора Спасова, презентира три тоалета от своята най-нова сбирка „ Оракулт “ – пролет-лято 2022, за първи път – по време на ревю-спектакъла.

Ревю-спектакълът преди церемонията беше закрит от стилния бранд „ Блинк “ с дизайнер Радослава Лазарова. Носителката на „ Златна игла “ за „ Дизайнер на 2021 “, извънредно за БГ фешън икона 2022, показа своята най-нова сбирка “Obsession”, която включва както публични, по този начин и сватбени дрехи, в които участва авторската дантела - артистичният почерк на дизайнерката. За новите оферти са употребявани висококачествени материи в настоящи цветове, многообразие от силуети и смели градивни решения, които придават женственост на тоалетите.

Лице на „ БГ фешън икона 2022 “ беше българският топмодел Никол Предьова, която дефилира с рокля на стилния бранд „ Блинк “, а водеща – известната певица и актриса Марина Кискинова, която сияеше в рокля на дизайнерката Радостина Илиева. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов.

„ БГ фешън икона 2021 “ се осъществя с общителното подпомагане на „ Лаваца “, „ Витоша Парк Хотел ", „ Балкантел “, „ Лаваца “, Desizo Monni, NP Deluxe Estates, M3 Communications Group, INC., Cesare Paciotti, KWIAT, салон за хубост V&A Glamour, MAC Cosmetics, сладкарници „ Неделя ", Locherber Мilano, бутик за цветя „ Талисман “ и клиники „ Торакс “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР