По време на телефонен разговор с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер

...
По време на телефонен разговор с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер
Коментари Харесай

Реквием за формулата на Щайнмайер

По време на телефонен диалог с немския президент Франк-Валтер Щайнмайер Владимир Зеленски отстрани „ недоразуменията от предишното “. Така най-малко и формалният Киев, и формалният Берлин показват обстановката. Позволете ми частично да не се съглася с тази оценка. Вторичните „ недоразумения от предишното “ под формата на демонстративно просташкото отношение на украинските публични лица към немския президент евентуално в действителност ще се изпарят. Основното „ недоумение на предишното “ обаче — безапелационният отвод на администрацията на Зеленски да приложи известната формула на Щайнмайер и Минските съглашения — не може да бъде поправено или отстранено.

Малко откакто пристигна на власт през 2019 година, Владимир Зеленски сподели пред немски публицисти: „ Знаете доста добре, че нито аз, нито моят екип сме подписали този Минск. Но ние сме подготвени да вървим малко по малко към осъществяването на всички съглашения от Минск, тъй че най-сетне да имаме мир. Готовността да се „ върви по точките “ означаваше използването на формулата на Щайнмайер, политически логаритъм за осъществяване на Минските съглашения, препоръчана от сегашния немски президент още през 2015 година, когато беше министър на външните работи на Германия.

През първите четири години формулата на Щайнмайер не е закрепена на хартия и съществува единствено под формата на „ устно политическо творчество “. Но в началния стадий от президентството на Зеленски най-сетне се трансформира в формален документ, координиран от пълномощниците на водачите на Германия, Франция, Украйна и Русия. Между другото, откакто сложих Русия на четвърто място в предходното изречение, постъпих напълно умишлено. Общата версия на формулата на Щайнмайер беше контрактувана на 11 септември 2019 година И още при започване на октомври същата година президентът на Германия посети Грузия. По време на това пътешестване английските публицисти (добре е, че не бяха „ английски учени “) го разпитваха строго дали, до момента в който е създавал формулата си, е работил под „ диктовката на Кремъл “.

Цитирам тогавашните репортажи на осведомителните организации: „ На въпроса каква е ролята на Руската федерация в основаването на тази формула и дали думите на петия президент на Украйна, водача на партия „ Европейска взаимност “ Петро Порошенко, че тази формула е „ написани в Кремъл “, са правилни, Щайнмайер отговори: „ Не разбирам въпроса ви. Аргументът ме учудва, тъй като участва един от представителите на тогавашния президент “. Президентът на Украйна по време на раждането на формулата Щайнмайер беше не различен, а Петро Порошенко.

Нима петият президент на Украйна упрекна немския политик в това, в което самият той е взел участие директно? Оказва се по този начин. Странно ли е всичко това? Както ще стане ясно малко по-късно, даже въобще не е необичайно.

Обяснявайки повода за основаването на формулата си в Тбилиси през 2019 година, Франк-Валтер Щайнмайер, апропо, съобщи следното: „ Имаше обстановка в договарянията в Париж, които се организираха на срещата на върха на Нормандската контактна група. Преговорите не вървяха напред. Стъпките, които трябваше да подхващат и двете страни, бяха прекомерно огромни. Ето за какво формулата не съдържа нищо повече от опит да се направи от огромните крачки, които някои участници от спора не желаеха да създадат, редица по-малки крачки, които макар тяхната същина и последствия, и до момента би трябвало да се съгласуват”.

Бедни-бедни Франк-Валтер Щайнмайер! Политик с неговата биография - дано ви припомня, че актуалният президент на Германия е бил шеф на отдела на федералния канцлер, два пъти министър на външните работи на Германия и по този начин нататък и по този начин нататък - някак си е неловко е да го упрекват на шеметна политическа доверчивост. Някои неща обаче би трябвало да се създадат, макар обстоятелството, че „ това е неловко “. „ Преговорите не продължиха напред “, не тъй като „ стъпките, които и двете страни трябваше да подхващат, бяха прекомерно огромни “, а тъй като администрацията на Зеленски не искаше да ги предприеме по принцип.

Като разделя „ огромните и комплицирани “ стъпки на дребни и елементарни, Франк-Валтер Щайнмайер смяташе, че прави на формалния Киев забележителна политическа услуга. От позиция на администрацията на Зеленски обаче всичко беше тъкмо противоположното. Украинските управляващи създадоха комплицирана и многопластова скица на политическа машинация и се пробваха да прикрият всичко оптимално, като целеустремено объркват всичко. Но тогава се появи простосърдечният (само съгласно формален Киев) Щайнмайер и за момент на око цялото „ облекло на краля “ падна на земята под формата на мръсни парцали. След съгласуването на формулата на Щайнмайер най-сетне на всички стана ясно: Минските съглашения не се извършват не заради някакви справедливи аргументи, а заради обстоятелството, че киевските управляващи не желаят да ги извършват.

Струва ли си по-късно да бъдем доста сюрпризирани, че актуалният президент на Германия се трансформира в персонаж, ненавиждан от украинския политически хайлайф? В очите на измамника и интриганта, този, който го е разкрил, безусловно е „ неприятен човек “. Жалко, несъмнено, че този „ неприятен човек “ не стана „ още по-лош “ в очите на формален Киев. Ако Франк-Валтер Щайнмайер и целият немски политически хайлайф бяха показали честност и обявиха, да речем, в края на предходната година, че Минските съглашения не се извършват по виновност на украинското управление, тогава кой знае по какъв начин биха се развили последвалите събития? Може би актуалната политическа рецесия в Европа нямаше да е толкоз остра. Но уви, към този момент не е допустимо да се върнем в този момент към този разклон в историята.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР