По време на среща на експерти в Лунния и планетарен

...
По време на среща на експерти в Лунния и планетарен
Коментари Харесай

Ето какво ще стане, ако разменим местата на Марс и Венера

По време на среща на специалисти в Лунния и планетарен институт в Хюстън, Тексас през август тази година бе разискван един относително любопитен въпрос. Какво ще стане, в случай че заменяем местата на Марс и Венера?

Естествено, човечеството към момента не е изобретило машина, способна да реалокира цяла планета. И все пак…

Масата на Марс е към 1/10 от тази на нашата планета. Същевременно тази на Венера е относително сходна със земната. Червената планета орбитира в обитаемата зона към Слънцето, до момента в който Венера се движи към Слънцето по орбита с радиус към 108 млн. километра. Разбира се, сега нито една от тях не наподобява обитаема. Средната температура на повърхността на Марс е -60 градуса по Целзий, до момента в който тази на Венера доближава 460°C поради гъстата си атмосфера. Какво ще стане, в случай че ги заменяем?

„ Днешният Марс несъмнено ще се изпържи по земните стандарти, в случай че се озове на мястото на орбитата на Венера “, разяснява Крис Колос, климатичен академик от галактическия институт „ Годард “.

Виж още: Пътеводител на междупланетния стопаджия

Атмосферата на Червената планета е тънка. Тя е докарана до това състояние от Слънцето, откакто планетата е изгубила магнитното си поле (по незнайни за учените причини). Ако преместим Марс в орбитата на Венера, температурите надали ще са толкоз високи, че да освободят задоволителни количества от пленения в планетата въглероден диоксид и сгъстят атмосферата.

Дори и да се сгъсти, без магнитно поле Марс не би могла да задържи своята атмосфера. Това значи, че възможностите за течна вода ще са дребни. „ Подозирам, че ще бъде просто една по-топла канара “, споделя Колос.

Що се отнася до Венера, забавното в тази ситуация е, че нейните температури не са директно подвластни от Слънцето. Ако я преместим на мястото на орбитата на Марс, те ще си останат относително същите, защото нейната атмосфера е в равновесие. С течение на времето обаче планетата може би ще стартира да се охлажда. Ако това не се случи, единственият ни късмет е да я отведем оттатък орбитата на Марс.

Изглежда, че в случай че заменяем орбитите на Венера и Марс, няма да получим втори населен свят. Ако обаче Венера се бе зародила в началото на позицията на Червената планета, тя евентуално би имала по-големи шансове да задържи атмосферата си (най-вече поради своя размер). 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР