По време на разкопките в Истанбул Батонеа беше открит 1600-годишен

...
По време на разкопките в Истанбул Батонеа беше открит 1600-годишен
Коментари Харесай

Находка на 1600 години намериха в най-старото пристанище на ...

По време на разкопките в Истанбул Батонеа беше открит 1600-годишен комплект за писане, съдържащ дребен съд, химикалка от кост и мастилница. Смята се, че движимостите са принадлежали на търговец.

 Аркеонюз

Древният град, ситуиран в квартал Авджълар в Истанбул, на северозападния бряг на езерото Кючюкчекмедже, има пристанище и градски руини, които може да са едно от най-старите и най-големи антични пристанища в Истанбул.

 

С разкопките в Батонеа бяха открити антични пристанищни структури, гигантска водна цистерна, за която се счита, че е издигната от император Константин Велики, руините на палат и огромен дворцово-манастирски комплекс с мозаечни подове, подземни водни канали и антични пътища.

 Аркеонюз

На мястото на разкопките през 2014 година бяха открити и две фигурки, остатъци от калай и керамични фрагменти от ранния хетски интервал или интервала Хури, които датират от 1800 година пр.н.е.

 

Разкопките в античния град Батонеа не престават в басейна на езерото Кючюкчекмедже. За забавното изобретение оповестиха в Туитър от отдел " Разкопки " към Министерството на културата и туризма. 

 Аркеонюз

 

Селището Батонеа е намерено за първи път през 1930 година от швейцарския археолог Ърнест Мамбури и е проучено обширно. През 2009 година за Батонея беше препоръчана нова еднаквост като елинистично-римски град. В момента разкопките се правят под управлението на доцента от университета " Коджаели " - Шенгюл Айдънгюн.

 Аркеонюз

Когато приключат разкопките на античния град Батонея, се възнамерява историческият град да бъде отворен за гости.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР