По време на работната си визита в Германия министър Кръстев,

...
По време на работната си визита в Германия министър Кръстев,
Коментари Харесай

Министър Кръстев проведе ключови срещи в Германия с цел популяризиране на българската култура

По време на работната си аудиенция в Германия министър Кръстев, на 27.01.2024 година, посети една от най-старите катедрали в Германия, в Магдебург, където е коронован Ото I Велики. Министърът бе съпроводен от ръководителя на Комисията по културата и медиите в Бундестага на Федерална Република Германия, госпожа Катрин Буде.

 

В катедралата се организира и диалог по отношение на развиването на българо-германските културни връзки. Бяха разисквани и планове в региона на законодателството. Министърът на културата се заинтересува от законовата рамка, която се дава от Бундестага за развиването на културата и мрежата на театралните изкуства. Бяха наранени и въпроси, свързани с филмопроизводството и метода, по който Комисията по въпросите на културата и медии контролира културния пазар и културната мрежа на Германия. Както е известно, Германия е федерална република и федералните провинции имат доста по-голяма независимост във връзка с развиването на културата.

Госпожа Буде придружи министър Кръстев до Народното събрание на Федералната провинция Саксония-Анхалт, където се срещнаха с президента на Народното събрание на федералната провинция и президент на Германския народен комитет за запазване паметниците на културата на федерално ниво доктор Гунар Шеленбергер. По време срещата бяха разисквани въпросите за съдействието сред България и Федералната провинция Саксония-Анхалт. Д-р Шеленбергер акцентира, че в тази провинция има най-вече монументи под отбраната на ЮНЕСКО.

 

Министър Кръстев предложи да се засилят връзките сред България и провинцията по отношение на въпросите за развиването на предпазените монументи и се заинтересува по какъв начин тъкмо е станало това в Саксония-Анхалт.

 

Във Facebook страницата на Народното събрание на Саксония-Анхалт под заглавието: „ Култура в най-чист тип “ е показана информация за срещата сред министър Кръстев и доктор Шеленбергер.


В края на съботната вечер министър Кръстев и доктор Шеленбергер посетиха оперното зрелище „ Любовта на трите портокала “ в театъра в Магдебург, което мина под диригентството на Светослав Борисов. След края на представлението министърът на културата награди първия диригент и заместник-музикален шеф на Оперния спектакъл в Магдебург маестро Светослав Борисов с Грамота и плакет „ Принос в развиването на културата “ за популяризирането на българската просвета и изкуство.

В рамките на визитата си предния ден, 26.01.2024 година, министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна в Берлин с изключителния и пълномощен дипломат на България Григор Порожанов. Срещата мина в диалогична и градивна конюнктура, с фокус върху популяризирането на българската просвета във Федерална република Германия.


След това министърът и българската делегация посетиха Българския културен институт в Берлин. Министър Кръстев благодари на екипа на института, че по най-хубавия метод се стремят да дават настояща картина за културната активност в България и да оказват помощ със препоръки за страната.


По-късно българската делегация се наслаждения на музикалната стратегия на българския отбор „ Тембристо “ в църквата „ Св. Кръст “ в Берлин. Това е първото от поредицата събития, отдадени на 145 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Германия, което БКИ-Берлин провежда през 2024 година


„ Тембристо ” е план с реформаторски дух, колаборация сред потвърдили се имена на българската и международна сцена, обединени от концепцията да разкрият благосъстоянието на музикалното изкуство и да основат артикул с висока художествена стойност.


България и Германия да работят взаимно за основаването на единна стратегия за стимулиране на четенето, а българската литература и българските създатели да бъдат представяни при още по-добра съгласуваност във връзка с финансирането им, с помощта на европейската мрежа за литература и книги „ Традуки “ и на стратегиите на Министерството на културата. За това беседва по-рано денем министърът на културата Кръстю Кръстев с изпълнителния шеф на фондация „ S. Fischer ” и създател на Европейската мрежа за литература и книги „ Традуки “ госпожа Антие Конциус в границите на работното си посещаване в Берлин.


Министър Кръстев и госпожа Конциус разискаха също опциите за осъществяване на резиденции от български създатели в Германия и противоположното, както и за разменено присъединяване на фестивали за четенето в двете страни. Министър Кръстев и госпожа Конциус се договориха за възстановяване на връзката и координацията на взаимната работа за повишение на опциите за съдействие в поредното показване на българската литература и българските създатели с помощта на европейската мрежа за литература и книги „ Традуки “. България се причисли като пълновръстен участник към плана през 2019 година Tой предизвиква обмена сред немскоезичната и югоизточноевропейската литературна сцена, както и обмена сред езиците в Югоизточна Европа. Подкрепата на „ Традуки “ включва дотации за превод, финансиране на литературни събития и професионални резиденции в Югоизточна Европа, като прибавя наднационални аспекти към поддръжката за преводите и литературата. В срещите в границите на работната аудиенция на министър Кръстев в Германия участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева и началникът на кабинета на министъра Весела Щерева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР