По време на пресконференция от 06.06.2022 година, излъчвана онлайн, кметът

...
По време на пресконференция от 06.06.2022 година, излъчвана онлайн, кметът
Коментари Харесай

ЮЗДП с уточнения във връзка с изявление на кмета на община Кюстендил П. Паунов

По време на конференция от 06.06.2022 година, предавана онлайн, кметът оповестява за недоволства на кметовете и кметските наместници на обитаеми места в общината по отношение на повишаване на дървата за огрев. Според сигналите крайната цена доближава до 100 лв. на пространствен метър, при оповестена цена във краткотрайните хранилища 48,18 лева Разликата идвала от цената за транспорт- 51, 82 лева

Цените франко централен и краткотраен горски склад са в лв. за тримерен куб.метър дърва за огрев с дължина 1,, с включен Данък добавена стойност, без товарене и превоз.

Търговско предприятие ДЛС „ Осогово “ не предлага услугите сцепване, товарене и превоз.

В тази връзка, ЮЗДП желае да посочи, че няма отношение към превоза. Търговско предприятие „ ДЛС Осогово “ добива и продава дървата на краткотраен склад в гората, само че превозването е за сметка на купувача. Взаимоотношенията са само сред купувача и този, който транспортира дървата.

Относно сигналите, че Държавните горски структури не разрешават хората сами да добиват дърва, ЮЗДП прецизира, че това освен е допустимо, само че е възприета многогодишна процедура във всички поделения на държавното дружество. Всеки може независимо да добие дърва, при изискване, че е включен в листата на кмета на обитаемото място. Услугата е известна като „ Самостоятелен рандеман без право на продажба “, а цената е 25 лв. на пространствен метър за „ ДЛС Осогово “. За товарни коли с товароподемност под 2,5 тона, според нормативната уредба, не се изисква съществуване на GPS-устройство, тъй че хората могат да употребяват такива транспортни средства.

В умозаключение бихме желали да прибавим, че съгласно член 111, алинея 3 от Закона за горите физическите лица по описите, показани от кметовете на обитаемоте места закупуват дървесината от горските територии, благосъстоятелност на общината, в която е непрекъснатият им адрес, а когато това е невероятно - от горските територии, държавна благосъстоятелност.

Търговско предприятие „ ДЛС Осогово “ популяризира настоящ ценоразпис на обли и цепени дървени материали от централен склад и краткотраен горски склад за физически лица, който предоставяме на вниманието на заинтригуваните лица.

ЦЕНОРАЗПИС:

Централен склад:

Иглолистни- дърва за огрев - 65,34лв.
Широколистни – дърва за огрев

дъб – 89,76лв.
бук и други твърди широколистни – 89,10лв.
бреза и меки широколистни – 69,30лв.

Временен горски склад:

Иглолистни – 30,24лв.
Широколистни

- дъб – 48,84лв.

- бук и други твърди широколистни – 48,18лв.

- бреза и меки широколистни – 30,36лв.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР