По време на преговорите в Минск руският президент Владимир Путин

...
По време на преговорите в Минск руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Оланд: В Минск Путин се изпусна, че има руски сили в Донбас

По време на договарянията в Минск съветският президент Владимир Путин си е изпуснал нервите и се е издал, че в Източна Украйна има съветски войски.
Това написа експрезидентът на Франция Франсоа Оланд в новата си книга " Уроците на властта ".

Той е първият от " нормандската четворка ", който излезе от властта и получи свободата да опише каквото реши за належащо от политическата си кариера, показва организация " Униан ".

" Как да не си спомня дългата нощ на 15 февруари 2015 година в огромната бездушна зала на Двореца на независимостта в Минск, Беларус? Беше в самия кипеж на рецесията, която преживяваше Украйна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович поради отхвърли му да подпише контракта за асоцииране към Европейски Съюз. " - споделя Оланд, представен от онлайн изданието " Тижден ", което разгласява фрагменти от книгата.

" Намеренията на Владимир Путин бяха напълно явни. Той искаше да резервира въздействието си върху рускоезичните райони и оптимално да отслаби проевропейската власт в Киев. След неуспеха на примирието боевете сред украинските войски и паравоенните сепаратистки отряди се разгоряха с нова мощ. " - припомня създателят.

По думите му, западните договарящи са се надявали да " прекратят стрелбата и да намерят компромис, който би разрешил запазването на териториалната целокупност на Украйна ". Но диалозите са траяли дълго и безуспешно, което е съответствало на задачите на съветската страна.

" Бързо разбрах, че Путин желае да завоюва време и да отсрочи прекратяването на огъня колкото е допустимо повече, с цел да даде опция на сепаратистите да обкръжат украинската войска и да завоюват спомагателни територии. Заедно с Ангела Меркел предлагаме да подновим договарянията в стеснен формат, да пропуснем вечерята и да стартираме да работим колкото може по-бързо. " - показва експрезидентът на Франция.

Той отбелязва, че Ангела Меркел познава Путин доста добре и отдавна, и " умее да беседва с него ". Путин от своя страна непрестанно се е опитвал да й оказва напън по всевъзможни способи, " смесвайки закани, похвали и мемоари ". Например, на срещата в Сочи той е взел кучетата си, като е знаел, че Меркел не обича кучешка " компания ".

" Тя е необикновено търпелива, привикнала е на продължителни договаряния и, което наподобява необикновено, съвсем не се нуждае от сън. " - установи Оланд.

Първата чернова на бъдещите съглашения е написана точно от Меркел. Докато е работела по нея, тя не е разрешила на никого да се намеси, даже на съветниците си. " Такъв е нейният характер и нейната методика: тя е доста сериозна, старателна и деликатна. " - разяснява френският политик.

" Порошенко и Путин непрекъснато си повишаваха звук. Веднъж съветският президент по този начин се изнерви, че стартира да заплашва дефинитивно да размаже войските на съперника си. Така се издаде, че в Източна Украйна в действителност има съветски войски. Путин се сепна и се взе в ръце. " - разкрива Франсоа Оланд.

Междувременно от Кремъл реагираха на излизането на книгата. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков, съобщи, че е участвал на " съвсем всички диалози " и не е чувал Путин да произнася такава опасност. Оланд обаче категорично посочна, че тя е била отправена до момента в който четворката е преговаряла в стеснен формат.

" Порошенко праволинейно отстояваше суверенитета на страната си, до момента в който Путин настояваше за автономност на сепаратистките провинции и искаше да отсрочи прекратяването на огъня с три седмици. Беше толкоз непреклонен, че отхвърляше директната си връзка с водачите на сепаратистите. Казваше, че не може да взема решение вместо тях и настояваше да се съветва с тях. " - добавя създателят.

Разговорите са напредвали постепенно, с голям брой възражения.

" В седем сутринта, след безсънна нощ Путин продължаваше да упорства за отсрочване на примирието. За да реализираме резултат, се аргументирахме със глобите, които към този момент бяха въведени. Той се преструваше, че не схваща или не чува защо приказваме. Накрая се споразумяхме примирието да настъпи след четири дни. Автономията на провинциите беше отхвърлена. Внезапно Путин съобщи, че би трябвало да се съветва с главатарите на сепаратистите. Техни емисари също били в Минск. Къде тъкмо? В някой хотел или в прилежащия кабинет? Във всеки случай по този начин и не ги видяхме. " - споделя още експрезидентът.

Той добавя, че Путин е излязъл от залата, а Меркел и Оланд са се пробвали да поспят закратко в креслата си.

В девет сутринта е станало ясно, че сепаратистите не одобряват съглашението. Същевременно за Меркел и Оланд е било време да се връщат в Брюксел.

" В този миг търпението ни секна. И дума не може да става за проваляне. Настояваме за незабавна среща с съветския президент и разбираме, че до момента в който се опитвахме да поспим в залата за договаряния, той се е разположил в огромен кабинет с легло... " - написа френският общественик.

" Ангела Меркел с мразовит звук даде обещание на Путин продължителна изолираност. Той се разколеба и все търсеше способи да печели време. Целта му беше оптимално да отслаби Киев, надявайки се след време да види на власт по-податливи за съветските ползи политици, които да са по-отдалечени от Европейския съюз. Повече от всичко той желае да предотврати влизането на Украйна в НАТО и въоръжаването й с бойна техника, която би могла да промени салдото на силите. Путин излиза да се обади по телефона. След няколко минути се връща и сепаратистите към този момент са съгласни - същите, за които сутринта споделяше, че не ги познава. " - заключава Франсоа Оланд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР