По време на посещението си в Близкия изток министърът на

...
По време на посещението си в Близкия изток министърът на
Коментари Харесай

САЩ създават многонационална мисия за борба с хутите в Червено море и Аденския залив

По време на визитата си в Близкия изток министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин се готви да разгласи огромна многонационална задача, наречена " Операция " Пазител на благоденствието ", за противопоставяне на продължаващата опасност от безпилотни самолети и ракети от страна на йеменските хути против комерсиалното мореплаване в Червено море и Аденския залив, оповестяват израелските медии.

Решението идва откакто през последните дни военни кораби на Съединени американски щати и Обединеното кралство смъкнаха безпилотни самолети на хутите.

" Отивам в Израел, Бахрейн и Катар, с цел да подчертая уговорките на Съединени американски щати за подсилване на районната сигурност и непоклатимост и да работя с сътрудници и съдружници за прогрес на отбранителните качества ", съобщи министърът на защитата в X.

На 15 ноември две корабни компании Maersk и Hapag-Lloyd оповестиха, че ще спрат активността си в Червено море след нападенията на хутите. Ден по-късно други две огромни корабни компании, Mediterranean Shipping Company и CMA CGM направиха същото.

Междувременно Остин подреди на самолетоносача USS Gerald R. Ford и още един боен транспортен съд да останат в Средиземно море още няколко седмици, с цел да поддържат наличие с два кораба покрай Израел, до момента в който войната с Хамас продължава.

Пентагонът ускори военното си наличие в района след опустошителните офанзиви на Хамас от 7 октомври – при които палестински терористи убиха към 1200 души в Южен Израел, множеството от които цивилни, и взеха към 240 заложници.

Все още в плен на хутите e корабът Galaxy Leader дружно с екипажа му, в който има и двама българи. Плавателният съд беше атакуван на 19 ноември и сега е закотвен край крайбрежията на пристанище в Червено море. Хутите даже го трансфораха в туристическа атракция.

Индийски военноморски транспортен съд продължава да следи обстановката към пленения български товарен транспортен съд „ Руен “ с 9 българи на битка, за който по-рано стана ясно, че се насочва към бреговата линия на Сомалия. По-рано транспортен съд на испанските военноморски сили се насочи с цялостна скорост към „ Руен “. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР