По време на покупката елхата е жизнена и свежа. Така

...
По време на покупката елхата е жизнена и свежа. Така
Коментари Харесай

Как да засадим навън живата елха след празника

По време на покупката елхата е витална и свежа. Така наподобява и когато е украсена, само че откакто създадем опит да я засадим на непрекъснато място, тя изсъхва. Причината за това е, че през зимата елхата се намира в положение на покой, а дългият престой в отопляемо и изсъхнало помещение я „ разбужда ”. Нейното бодърстване късно я прави извънредно уязвима към заледяване. За да се избегне това, откакто я адаптирате за известно време на терасата и я внесете на топло, поддържайте пръстта в контейнера непрекъснато влажна. По този метод елхичката няма да страда от сухия въздух в стаята.

В никакъв случай не наторявайте дръвчето - това ще го изкара от положението на покой. Не използвайте прекомерно тежки декорации за елха или лампички с огромна мощ, тъй като се нагряват и могат да прегорят игличките.

Колкото по-малко време престои елхичката в топлото помещение, толкоз по-големи са възможностите за оцеляване. Не бива да я засаждате обаче незабавно на непрекъснато място! Дайте още веднъж време - към една седмица за адаптация на балкона! Обърнете внимание да не е прокарала нови свежи връхчета. Те са по-светли на цвят и са сигурен симптом, че дръвчето се е „ събудило ”. В този случай, в случай че го оставите на открито измежду зима, то ще замръзне.

Ако обаче не сте нарушили покоя на елхичката, самоуверено я засадете в градината, на двора или на друго желано място. Изберете това да стане в ден с позитивни дневни температури, когато почвата не е замръзнала и елементарно ще извършите дупка. Имайте поради, че иглолистните типове избират каменисти почви, в които пускат дълбоки и здрави корени. Практиката демонстрира, че по-малките елхи - до 1.50 см, имат по-голям късмет да преживеят празниците у дома, а по-късно да се заловен на открито.

7 значими стъпки за сполучливо вкореняване

1. Намокрете хубаво почвата, както и субстрата в саксията!

2. Изкопайте една дупка, която по обиколка и дълбочина би трябвало да е 2 пъти по-голяма от самото гърне, в която е елхата!

3. Разрохкайте пръстта с една лопатка, след което отделете деликатно дървото от саксията и с изострен нож на няколко места към 1 см дълбочина набраздите кореновата бала!

4. След това поставете самото растение толкоз надълбоко, че повърхността на балата да е на едно ниво с повърхността на земята!

5. Дъното на дупката запълнете с компост (някои специалисти предлагат компост и торф) и поставете дървото изправено, като запълвате с пръст!

6. Тъпчете крепко, с цел да се получи заварка! Оформете пръста под формата на дребен яз, с цел да се получи кладенче за поливане!

7. Полейте новозасаденото дърво доста хубаво и покрийте почвата с малко дървени стърготини (мулчиране)! Поливате с вода, до момента в който стартира да остава на повърхността!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР