По време на поход с децата си през 2012 г.

...
По време на поход с децата си през 2012 г.
Коментари Харесай

Приложението, което ни помага да изчистим света от боклук

По време на поход с децата си през 2012 година американецът Джеф Кършнер решил да качи фотография в Instagram на плуващ в реката отпадък, на който се натъкнали инцидентно.

Постът му провокирал непредвидени реакции измежду приятелите му в мрежата и преди края на приключението Джеф решил да снима и качи с обществената мрежа всички отпадъци, на които са попаднали по време на разходката в природата.

Джеф също по този начин бил преподавател и когато се върнал на работа открил, че децата в класовете му са много въодушевени от самодейността му и на своя лична глава са решили да повтарят образеца му.

Така се родила концепцията за приложението Litterati, което Джеф основал първо за iOS, а по-късно и за Android през 2016 година

Идеята на Litterati е да сътвори световно общество от хора, които имат предпочитание да спомогнат за изчистването на света от погрешно изхвърлени отпадъци.
 Снимка 449742

Потребителите на Litterati заедно качват в платформата на приложението фотоси, локация и данни за отпадъци, които намират и изхвърлят, като все още има над 150 000 дейни консуматори.

Целта обаче не е Litterati да служи като самобитна версия на Pokemon GO за природозащитниците, в която " всеки си мери боклука ".

Идеята е много по-дълбока.

Благодарение на данните, получени от всеки консуматор, компютърни логаритми сформират детайлни отчети за това къде, какъв брой и какъв отпадък бива изхвърлян в природата.
 Снимка 449741

Това е немалка стъпка в преодоляването на замърсяването на околната среда, само че концепцията на Джеф е още по-мащабна.

Виждайки какъв брой драговолно взимат идеята всички консуматори, Джеф сега създава още по-задълбочена платформа за събиране на информация по отношение на изхвърлянето на отпадъци.
 Coca-Cola, Nestle, PepsiCo и Mondelеz International - най-големите замърсители с пластмаса в света
Кои са " най-мръсните " компании в света

Срамният лист на " цапащите " компании

В идващите 12 месеца американецът най-вероятно ще показа специфична джаджа за снимане, идентифициране и шерване на данните, сходна на фитнес гривна, която сигурно ще приобщи още хиляди фенове на природата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР