По време на неотдавнашния втори тур на президентските избори в

...
По време на неотдавнашния втори тур на президентските избори в
Коментари Харесай

Аржентина може да се насочи към долара, за да спаси икономиката си

По време на неотдавнашния втори тур на президентските избори в Аржентина Хавиер Милей, извънредно десен икономист, завоюва забележителна победа, намеквайки за възможен отвод от песото - ход, който опонира на продължаващите старания на страната за дедоларизация.

Според предварителните резултати Милей е събрал близо 56% от гласовете, а акцентът му върху доларизацията на аржентинската стопанска система, която изпитва усложнения, се ускорява. Той твърди, че тази смяна би могла да ограничи зашеметяващата 143% инфлация през октомври, породена от спада на песото с 99% по отношение на щатския $ през тази година на фона на продължаващите от 2008 година насам стопански провокации.

Поддръжниците, измежду които икономистът Стив Ханке, поддържат устрема на Милей за доларизация, считайки го за мощна предизборна тактика. Ханке от университета “ ” предложи да се закрие централната банка на Аржентина в интерес на приемането на щатския $. Тази смяна обаче поражда опасения по отношение на отхвърли от известна автономност в паричната политика и би отбелязала първия път, когато страна с размерите на Аржентина публично приема зелените пари.

Въпреки че е 23-тата по величина стопанска система в света, Аржентина се сблъсква с рецензии и песимизъм във връзка с проекта на Милей.

Критиците акцентираха незадоволителните доларови запаси на страната, която даже прибягва до потреблението на китайския юан за погасяване на част от заема от МВФ заради дефицит на щатски долари.

Маркус Йегер, анализатор в Стратфор, очерта провокациите, като твърди, че въпреки доларизацията да може да реши казуса с икономическата неустойчивост, Аржентина не разполага с нужните доларови активи за широкомащабен преход. Джагър акцентира, че Аржентина, белязана от политическа неустойчивост и неприятно ръководство на стопанската система в предишното, може да извлече повече изгоди от всеобхватни стопански промени.

Според Йегер предлагането за цялостна доларизация, въпреки да се преглежда като средство за превъзмогване на неустойчивостта, е обвързвано със обилни опасности.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР