По време на миналогодишното посещение на германската делегация, водена от

...
По време на миналогодишното посещение на германската делегация, водена от
Коментари Харесай

След ерата Меркел - страховете и амбициите на Германия опират до Китай

По време на миналогодишното посещаване на немската делегация, водена от канцлера Ангела Меркел, в Китай имаше не един или два момента, в които европейците получиха опцията да видят какъв брой са изостанали от азиатския колос, написа Блумбърг.

Чрез деликатно режисирани обиколки в центровете на мегакомпании като Huawei и Tencent, Китай се опитваше да ни каже едно нещо: Идва времето, в което Германия ще би трябвало да направи избор, споделя зам.-председателят на ПГ на Християндемократическия съюз (ХДС) Надин Шьон.

На фона на бързо разрастващата се софтуерна промишленост в Китай и разрастващата се политическа бездна сред Вашинготн и Берлин, един след различен водещи мениджъри от най-големите китайски компании споделят на Шьон, че ще пристигна миг, в който Германия ще би трябвало да избере сред двете суперсили.

Именно деликатния акт на баланс сред Съединени американски щати и Китай е в основата на икономическия триумф на Германия през последните десетилетия.

Изразяването на китайската позиция по толкоз директен метод и подминаването с лека ръка на европейските индустриални благоприятни условия е подействало като вик за пробуждане на Шьон и нейния сътрудник Том Хейлман.

Двамата се връщат в Берлин, решени да дадат подтик за преосмисляне на немската политика. На фона на идното следващата година отдръпване на Ангела Меркел от лидерския пост на ХДС след 16 години отпред, тласъкът на Шьон и Хейлман набира скорост по високите етажи на партията.

Техните хрумвания са систематизирани в книгата „ Neustaat “, която някои анализатори дефинират като политическия проект на ХДС след ерата Меркел. Заглавието съставлява самобитно комбиниране сред думите за „ нов старт “, и „ нова страна “. Книгата среща необятна поддръжка измежду водещите фигури в ХДС, в това число и от страна на премиера на немската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е любимец за лидерския пост в партията след отдръпването на Меркел. Книгата разказва прехода на обичайно бюрократичната немска страна към едно съвременно цифрово общество. Тя е въодушевена от предизвикването, отправено от Китай, като в същото време с това се уповава на голям брой уроци, научени от триумфите на Пекин.

„ Определено няма да използван тези хрумвания по същия метод, по който са го създали китайците, само че би трябвало да имаме управителен принцип, на които да базираме решенията си, и да мислим за посоката, в която върви светът “, разяснява 37-годишната Шьон, която идва от намираща се покрай френската граница провинция Саарланд.

Голяма част от концепциите, разказани в книгата са родени точно от визитата на Шьон и немската делегация на канцлера Ангела Меркел в Китай. Някои от тези хрумвания са много радикални.

Планът на Шьон включва преструктуриране на еврото благодарение на блокчейн технология, навсякъде въвеждане на изкуствен интелект в работата на администрацията и унищожаване на държавните министерства за сметка на система за взимане на решения, основана на огромен набор от данни. Цялостната тактика на китайската страна обаче  въодушевява създателите на книгата да основат своя лична визия за развиване, която дава отговор на западните демократични правила.

„ Трябва да намерим наш личен път. Ние желаеме укрепване на европейското самочувствие “, споделя Шьон.

Германия може да излезе от рецесията с короанвируса стопански по-силна от доста други западни страни, само че от ХДС осъзнават, че това не трансформира обстоятелството, че страната е изправена пред нестабилно бъдеще.

От началото на президентството на Доналд Тръмп обичайният съюз на Европа с Съединени американски щати постепенно се разпада, до момента в който автомобилната промишленост, която е гръбнакът на немското произвеждане, е в ужас на фона на прехода към електрически коли.

За всички е ясно, че нещо би трябвало да се промени през идните години.

Режим на догонване

Въпреки напъните на Тръмп за забиване на чеп сред Берлин и Пекин, Меркел съумява да поддържа положителни връзки с Китай, даже на фона на множеството рецензии против азиатската страна във връзка с нарушаванията на човешките права и все по-агресивната й външна политика. Истината е, че през днешния ден икономическите модели на двете страни имат повече сходства, в сравнение с доста хора биха желали да признаят.

Стратегията на Меркел за възобновяване на немската стопанска система след пандемията извлича много уроци от китайския държавен капитализъм. Според неотдавнашен отчет на екип икономисти от Принстънският университет, воден от Маркус Брунемайер, няколко генерации китайски управници са изучавали индустриализацията на Германия през 19-ти век под управлението на Ото декор Бисмарк като образец за ръководени от страната софтуерни стратегии, подхванати с задачата да бъде догонена стопански доминантата по това време англосфера.

Сега още веднъж е ред на Германия да догонва водеща икономическа мощ, само че този път погледът на Берлин е ориентиран на изток.

Трактатът на Шьон, Хейлман и редица други представители на ХДС дава извънредно мрачна оценка на партията, която ръководи Германия в по-голямата част от нейната следвоенна история. В книгата им Германия е показана като „ провалена страна “, която е „ прекомерно бюрократична, прекомерно заплетена и прекомерно мудна “, с цел да се оправи с провокациите на новия цифров международен ред.

„ Несправящата се с провокациите страна първо губи своята подготвеност, по-късно доверието на хората, а най-после и силата си “, пишат създателите на книгата.

Силата, за която се приказва в тяхната книга, а и на която се базира политическия им план, е способността на европейците да взаимодействат с технологиите на 21 век по собствен личен метод, който пази техните полезности.

Технология и власт

„ Повечето китайци наподобява нямат нищо срещу да бъдат следени и следени от страната, защото това им дава възприятие за сигурност “, сподели през вчерашния ден Лашет по време на полемика по отношение на новата книга. „ Това обаче не е нашият метод в Европа “, добави той.

Всеобхватната система за наблюдаване в Китай е известна по целия свят, като едно от приложенията й е следенето на мюсюлманското уйгурско малцинство в северозападния самостоятелен район Синдзян. Пекин е изправен пред тежки интернационалните рецензии поради основаването на трудово-възпитателни лагери за 1 млн. уйгури и представители на други малцинства района.

Шьон и Хейлман остават шокирани от другите приложения на новите технологии в Китай, доста от които биха били признати като прекомерно натрапващи се за израсналите със западните идеали за характерност и независимост хора.

„ Не желаеме страна, в която данните се употребяват за управление на хората. “, споделя Шьон.

По време на аудиенция до центъра на компанията Squirrel AI в Шанхай, на немската делегация в Китай е било демонстрирано приложение, което употребява изкуствен интелект, с цел да следи и проучва просветителния развой измежду деца.

Тогава един от немските делегати шеговито е попитал, дали този програмен продукт може да бъде употребен, с цел да се предскаже дали едно дете ще стане професор или елементарен служащ, когато порасне. Директният отговор на китайския представител е оставил групата от Берлин безмълвна: „ Разбира се, това е задачата на програмата! "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР