По време на евроизборите не е имало кибератаки и сигурността

...
По време на евроизборите не е имало кибератаки и сигурността
Коментари Харесай

​По време на евроизборите не е имало кибератаки, увери вътрешният министър

По време на евроизборите не е имало хакерски атаки и сигурността на вота е била добре проведена. Това сподели вътрешният министър Младен Маринов на полемика, отдадена на битката против киберпрестъпността. От силовото ведомство предвиждат увеличение на случаите на хакерски атаки и показаха като проблем ниските санкции за този тип закононарушения. В мрежата най-актуални не престават да са финансовите измами.


Все по-често бизнесът попада в обсега на хакерите. Една от измамите, на които се натъкват проверяващите, е обвързвана със следенето на междуфирмената връзка. Хакерите най-често се възползват от пропуски в сигурността, свързани да вземем за пример с потреблението на незаконен програмен продукт. Целта е набелязаната компания да се заблуди и да направи банков превод.

комисар Явор Колев, шеф на отдел „ Компютърни закононарушения " - ГДБОП: " В проформа фактурата се подменя банковата сметка на компанията адресат и парите изтичат към банкова сметка на муле, следена от проведената незаконна група, където се изтеглят или се подреждат по други банкови сметки. "
През последните три години са регистрирани загуби за милиони. През 2018 година у нас е блокиран опит за непозволена транзакция на 3 млн. евро на корейска компания. Последният огромен случай е обвързван с опит за превод на 9 милиона от сметка в Швейцария към няколко разнообразни точки по света, едната от които в Дубай. На този декор от ГДБОП акцентираха проблем със законодателството у нас, което планува ниски санкции за киберпрестъпления. В множеството случаи под пет години затвор.

комисар Явор Колев, шеф на отдел „ Компютърни закононарушения " - ГДБОП: " Законът за ел. известия не дава опция да се изискват компютърно осведомителни данни, трафични данни за закононарушения, за които е планувано наказване до пет години отнемане от независимост, което ни връзва ръцете и ни не разрешава да проверяваме. " Младен Маринов, министър на вътрешните работи: " Това в действителност е проблем. По отношение на това обаче би трябвало да се произнесе законодателя, защото това касае необятен кръг публични връзки. Трябва да се откри баланс в регулацията на тези публични връзки сред свободата на жителите и сигурността на жителите.
По данни показани от ГДБОП в международен мащаб за година проведените незаконни групи вършат финансови удари за близо 1600 милиарда $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР