По време на бременността много често жените страдат от желязодефицитна

...
По време на бременността много често жените страдат от желязодефицитна
Коментари Харесай

Желязото през бременността

По време на бременността доста постоянно дамите страдат от желязодефицитна анемия. Появява се най-много при втора бременност и не стартира още при започване на бременността. Желязодефицитна анемия се развива, когато не приемате задоволително желязо с храната. Състоянието може да се усъвършенства като приемате желязо под формата на хранителни добавки.

По време на бременността желязото е в дефицит в организма на майката, тъй като тя губи към 500 мг желязо. В организма на дамата има ресурс от желязо, само че той не е задоволителен, с цел да компенсира дефицита. Затова по време на бременност е наложително майката да пие желязо под формата на хранителна добавка.

Недостигът на желязо в организма на бременната води след себе си риск и за майката и за бебето. В организма на майката постоянно се появяват инфекции, огромен е рискът от прибързано раждане и има огромна възможност бебето също да има дефицит на желязо, откакто се роди. При дефицит на желязо в организма на берменната има риск детето да се роди с ниско тегло. За да се следи равнището на желязото в кръвта се вършат две проучвания по време на бременността.

За вярното действие на плацентата, посредством която се храни бебето, е належащо желязото да е в задоволително количество в организма на бременната. Също по този начин желязото е належащо за оформянето на органите и тъканите на бебето. В първите три весеца от бременността се образува кръвта на бебето и неговата кръвоносна система. Това усилва нуждата от желязо в организма на майката.

Освен хранителни добавки, желязо може да си набавим и посредством храната. Подходящите храни са алените меса (говеждо, телешко, агнешко, свинско, козе и овче месо), пилешко месо, яйцата (белтъците), рибата, черен дроб, пълнозърнест самун, зелени зеленчуци (спанак, коприва, салати и лапад), бобовите храни, алено цвекло, нар, домати, пъпеш и сушени плодове.

 Желязото през бременността

За да се усвоява желязото от храната е целесъобразно да се употребяват повече храни, съдържащи витамин С. По време на бременността е добре да избягвате кафето, млякото и жълтъците, тъй като те пречат на усвояването на желязото в организма на бременната.

Когато майката е вегетарианка, тя може да си набира желязо от доста и разнообразни растителни храни. Такива са: овесени ядки, пълнозърнест самун, броколи, фасул, варено жито, соя, леща, спанак, лапад, коприва, грах, какао, сушени плодове, както и сурови плодове и зеленчуци.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР