По волята на избирателите след вота на 4-и април шест

...
По волята на избирателите след вота на 4-и април шест
Коментари Харесай

"Седмицата на бързи обороти": Възможна ли е мисията "нов кабинет" и други казуси

По волята на гласоподавателите след вота на 4-и април шест обединения влизат в 45-ото Народно заседание. Коалицията ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, " ИТН " - 51, Българска социалистическа партия - 43, Движение за права и свободи - 30, " Демократична България " - 27, и " Изправи се! Мутри вън! " - 14. Извън състава на новия парламент остават Вътрешна македонска революционна организация, патриотичната коалиция „ Воля “ - НФСБ, „ Републиканци за България “, „ Възраждане “ и Българско национално обединяване - мандатоносителят на Българско лято.
ЦИК извади от листата определени депутати след получени от тях заявки. Сред тях е и министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов.

Членове на секционни комисии още веднъж чакаха часове наред пред районните изборни комисии на доста места в страната, с цел да предадат изборните бумаги, а в отчета на наблюдателската задача на Организацията за сигурност и съдействие в Европа се показва, че  още са нужни промени, с цел да могат изборите в България да бъдат приравнени с интернационалните стандарти и положителните практики.

Голямата въпросителна е съставът на новото държавно управление на фона на прогнозата за предварителни избори.

За експертен кабинет, подсилен от всички парламентарни сили, прикани след края на гласуването водачът на ГЕРБ Бойко Борисов . Втората политическа мощ – „ ИТН “ , няма да влиза в обединения с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, съобщи заместник-председателят на партията Тошко Йорданов.

Изборният резултат докара до оставка на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия , само че не и на водача на партията Корнелия Нинова. Нинова бе безапелационна, че никога Българска социалистическа партия няма да взе участие в взаимно ръководство с ГЕРБ.

От „ Демократична България “ също отхвърлиха коалиция с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

От „ Изправи се! Мутри вън! “ се оповестиха за прекъсване на всички покупко-продажби и концесии от страна на държавното управление.

Същевременно стана ясно, че концесионерът на летище София ще може да не заплаща на страната годишните такси в продължение на 10 години. Това бе утвърдено от държавното управление с претекст, че пътническият трафик е понижен доста поради пандемията.

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че партията му ще предложи вид за ръководство на страната и предложи решение, в случай че никой не успее да сформира държавно управление - гласоподаване за привикване на Велико Народно заседание.

Разнобой на мненията имаше в коалиция " Изправи се! Мутри вън! " за това би трябвало ли да се бърза със сформиране на ново държавно управление и да се одобри ли поддръжка от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за него. Мая Манолова и Татяна Дончева - водач на една от партиите в обединението, се разграничиха от думи на Николай Хаджигенов, който съобщи, че е подготвен да стане министър, в случай че се наложи. Той удостовери, че е провел неофициални диалози с управлението на партия " ИТН ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи, че Движение за права и свободи няма да поддържа държавно управление на срутилите се партии или изгубилите изборите ГЕРБ и Българска социалистическа партия, само че би подкрепило кабинет на новите партии, без да взе участие в него.

В изявление за Българска национална телевизия в събота ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че социалистите ще дадат поддръжката си, в случай че партията на Слави Трифонов предложи кабинет - социалистите ще му дадат гласовете си и поддръжката за политики.

Още по проблема, както и за другите водещи събития у нас от изминаващата седмица чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР