По-висока събираемост на местни данъци и такси отчита Община Варна

...
По-висока събираемост на местни данъци и такси отчита Община Варна
Коментари Харесай

В община Варна отчитат по-висока събираемост на данъците

По-висока събираемост на локални налози и такси регистрира Община Варна за 2021 година спрямо миналата година , оповестиха от общината.

От администрацията настояват, че поради ограниченията в поддръжка на хората и бизнеса поради пандемията имали по-малко доходи в общинския бюджет, само че все пак финансовата година завършва с позитивно бюджетно салдо и без просрочени отговорности. Данните са от годишния доклад за осъществяването на общинския бюджет за предходната година, който беше показан в зала " Пленарна " от Стефка Господинова, шеф на дирекция " Финанси и бюджет ".

Публичното разискване на документа се състоя по самодейност на ръководителя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Сериозен растеж има при постъпленията от имуществени и други налози. Те са в размер на съвсем 103,8 млн. лв. и спрямо тези от 2020 година е налице нарастване от 17,5 млн. лв..

Изпълнението на имуществените данъци по отношение на първичния за годината бюджет е 119%, като най-голям е растежът при налога за придобиване на имущество. Общата сума от този тип налог надвишава 40,6 млн. лв.. Постъпленията в хазната от него са се нараснали с 10,6 млн. лв. по отношение на проекта за годината и с 9,9 млн. лв. спрямо доклада за 2020 година

Приходите от налога върху недвижимите парцели са 37 млн. лв., или с 5,6 млн. лв. повече от миналата година . По този индикатор Община Варна регистрира положителни резултати. Равнището на събираемост на налога върху недвижимите парцели на общината за 2021 година е 84,24%, а за страната възлиза на 76,99%.

Подобно е ситуацията и при налога върху транспортните средства. Нивото на събираемост за общината е 74,56%, при 71,81% за страната .

При туристическия налог, върху който пандемията оказа извънредно отрицателно въздействие, също има растеж. Събраните доходи от този тип данък са с 2,8 млн. лв. повече от проекта за годината .

Приходите са 396,7 млн. лв. при първичен проект от 488 млн. лв. . Реалният размер на получените доходи към 31 декември 2021 година е 440,7 млн. лв.. В тази сума са включени наличностите по сметките, отразени с негативен знак (-44,1 млн. лева).

Според документите през 2021 година са осъществени по-малко разноски общо с 91,4 млн. лв. по отношение на проекта за 2021 година, само че в същото време е налице временен излишък от 44 млн. лв. за бюджета за 2022 година Спрямо 2020 година са регистрирани с 53 млн. лв. повече разноски през 2021 година

В структурата на доклада на разноските максимален дял заема функционалност " Образование " - 43,3 %, следвана от функционалност " Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и запазване на околната среда " - 18,4 %
 Областният шеф блокира безпричинно бюджета на Варна, съгласно депутати от ГЕРБ-СДС
Областният шеф блокира безпричинно бюджета на Варна, съгласно депутати от ГЕРБ-СДС

Общината не можела да извършва главните си действия

Капиталовата стратегия възлиза на 37 млн. лв., като 8,7 млн. лв. от тях са обезпечени от европейски стратегии и планове . Голяма част от средствата са вложени в поправки на детски заведения, облагородяване на междублоковите пространства, рехабилитация на пътна инфраструктура.

Изпълнението на бюджета за 2021 година демонстрира, че без значение от компликациите, подбудени от COVID-пандемията, Община Варна резервира устойчиво финансово положение и извършва фискалните индикатори на Закона за обществените финанси.

Благодарение на положителното финансово показване Българската организация за кредитен рейтинг /БАКР/ удостовери кредитния рейтинг на Варна: дълготраен - /ВВВ/ вероятност: постоянна, кратковременен - /А-3/ вероятност: постоянна . В отчета си организацията отбелязва, че макар неподходящата макроикономическа конюнктура, общината съумява да поддържа съответно действие на общинската администрация и да резервира доста положително финансово положение.

Припомняме, община.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР