По-висока минимална заплата от заложената в момента с поправки в

...
По-висока минимална заплата от заложената в момента с поправки в
Коментари Харесай

Нова формула залага още по-висока минимална заплата

По-висока минимална заплата от заложената сега с ремонти в Кодекса на труда оферират от „ Продължаваме промяната “. Те са внесли предложение за промени сред първо и второ четене на кодекса, които плануват минималната заплата да бъде 50 на 100 от междинната за страната за последните две тримесечия, за които има данни на Национален статистически институт.

Досега на първо четене депутатите одобриха минималната работна заплата да бъде не по.малка от 50 на 100 от междинната брутна заплата за страната за  предходните 12 месеца.

„ Ако използваме по-стари интервали за пресмятане на МРЗ, ще попаднем на случаите, при които минималната заплата да е доста под заложените 50% от междинната и още повече от интервала на въвеждането й “, показват депутатите от Политическа партия.

Те дават за образец, че в случай че за база се употребяват последните две тримесечия на с налични данни – от април до септември 2022 година, то минималната заплата би трябвало да е 868 лв. или 48,6% от междинната за страната, която към септември е 1787 лв.. в случай че обаче се вземе за база цялата 2021 година, то минималната заплата би трябвало да бъде 765 лв. или близо 43 на 100 от междинната към септември 2022 година

Нови пенсии и минимална заплата оферират от следващата година

Минималната заплата да не може да е по-ниска от тази, избрана през миналата година, оферират от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, които също са внесли промени в Кодекса на труда сред първо и второ четене на законопроекта.
 istock istock
На първо четете депутатите към този момент одобриха размерът на минималната заплата да се дефинира всяка година до 31 ноември от Министерския съвет.

Според поправката на Българска социалистическа партия минималната заплата би трябвало да се дефинира до 31 декември, а съгласно предлагането на „ Възраждане “ - до 31 октомври.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР