По традиция, на първото заседание на новия парламент, след като

...
По традиция, на първото заседание на новия парламент, след като
Коментари Харесай

Депутатите не успяха да изберат председател на парламента, започна нова процедура по избор

По традиция, на първото съвещание на новия парламент, откакто депутатите поставиха клетва, трябваше да бъде определен и ръководител на 48-ото Народно заседание, или по този начин наречения „ пръв измежду равни “. Изборът обаче пропадна и се наложи започване на нова процедура по желание. Нито Росен Желязков от ГЕРБ, нито Никола Минчев от „ Продължаваме промяната “ съумяха да съберат задоволително гласове.

За поста ръководител на 48-ото Народно заседание ГЕРБ-СДС предложиха Росен Желязков. „ Продължаваме промяната “ предложиха Никола Минчев, който ръководеше работата на депутатите и в 47-ото Народно събрание. „ Възраждане “ издигна Петър Петров, а „ Българска социалистическа партия за България “ номинира Кристиан Вигенин.

Депутатите гласоподаваха първо кандидатурата на Кристиан Вигенин. От общо 239 гласа, гласувате „ за “ бяха 27, 181 бяха „ въздържали се “, срещу бяха 31.

След това народните представители подложиха на гласоподаване Никола Минчев, номинацията на „ Продължаваме промяната “. За бяха 74, 135 бяха „ въздържали се “.

Петър Петров, номинацията на „ Възраждане “, завоюва 27 гласа „ за “, 118 „ въздържали се “ и 94 гласа „ срещу “.

Накрая остана номинацията на ГЕРБ-СДС – Росен Желязков. „ За “ бяха 103 гласа, 51 „ въздържали “ се и 84 „ срещу “. Така депутатите не съумяха да изберат ръководител.

По този метод депутатите не съумяха да изберат от първия път ръководител на Народното събрание. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предложи 15-минутна отмора, преди – както е по признатите правила, да бъде още веднъж гласувано за възможен избор всред претендентите с най-вече гласове – Росен Желязков и Никола Минчев.

Последва наново гласоподаване, само че и този път никой не получи нужните 120 гласа. Росен Желязков получи 103, като за него гласоподаваха групите на ГЕРБ-СДС и Държавно стопанско предприятие, а Никола Минчев – 98, получавайки поддръжката на Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. Последва нова отмора, която беше оповестена като 15-минутна, само че продължи към час.

След почивката, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС прикани да се гласоподава за Росен Желязков. Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ отговори, че групировката е оповестила кандидатурата още преди дни, като удостовери, че Минчев остава претендент за ръководител на Народното събрание. По думите му ГЕРБ е трябвало да си обезпечат болшинство за гласоподаване избора на Желязков, а Политическа партия няма да се договаря „ на диванчета и в сараи “.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък настоя да се гласоподава за претендента на първата политическа мощ, защото това било традицията.

Петър Петков от „ Възраждане “ взе думата и изиска да знае дали стартира нова процедура по желание на ръководител. Председателстващият Вежди Рашидов удостовери началото на нова процедура.

„ Ако се чувствате виновни, откакто виждате, че вашият представител не е утвърден, би трябвало да извършите стъпка встрани, с цел да дадете опция това Народно събрание да избере някой, който може да завоюва доверието на това Народно събрание “, съобщи съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР