По традиция, датираща от незапомнени времена, на 14 февруари жители

...
По традиция, датираща от незапомнени времена, на 14 февруари жители
Коментари Харесай

Със зарязване на лозята, дегустация на вина и обща трапеза в Типченица почетоха Трифон Зарезан

По традиция, датираща от незапомнени времена, на 14 февруари поданици и посетители на село Типченица, община Мездра уважиха Трифон Зарезан. Организатори на честването бяха Кметство Типченица, НЧ " Съзнание-1899 " и Винарна " Типченица ", която стопанисва 28 хектара лозови масиви в землището на балканджийското населено място, засадени с неповторимия районен вид врачански мискет, шардоне, совиньон блан, рубин, каберне совиньон и мерло. Това оповестиха от общинския пресцентър.
 
Честването на празника стартира със зарязване на лозята в местността " Гло̀жето " под музикалните ритми на Духов оркестър " Вършец ". Водосвет за здраве и благодат отслужи енорийският духовник отец Васил Николов, който благослови лозовите масиви и присъстващите.
 
 Водосвет за здраве и благодат отслужи енорийският духовник отец Васил Николов Водосвет за здраве и благодат отслужи енорийският духовник отец Васил Николов Източник: Община Мездра
Стопанката на лозето инж. Надя Минева, основен технолог и изпълнителен шеф на Винарна " Типченица ", напомни античните корени на този жизнеспособен празник, по какъв начин са го чествали в предишното типчене, както и легендите за Св. Трифон и Богородица и за виното и просо̀то.
 
 Зарязване на лозята в село Типченица Зарязване на лозята в село Типченица Източник: Община Мездра
По-сетне " Трифон ", в ролята на който се превъплъти 70-годишният Николай Василев, извърши ритуалното зарязване на лозята, съпроводено с благословии за добра годишна продукция. Както повелява обичаят, той се обърна на изток, прекръсти се три пъти и отряза по три пръчки от три корена, след което поля главините със светена вода от Йордановден, с цел да се освети лозето и Бог да го пази от градушки, поръси ги с пепел от бъдника, с цел да прогони заболяванията и мана́та и ги поля щедро с алено вино, с цел да се ро̀ди:
" Режа, нарязвам и възвеличавам: " От пръчка по гребло, от лоза по звук грозде, а от лозе - огърлица от коли, цялостни с грозде! Да се ро̀ди, по света да има мир, а на лозарите - благодат! Па и работливи стопани да даде Бог, че лозето не ще молитва, желае мотика! Амин ".
 
След него лозарските ножици, наричани от локалните стопани " кондѐ ", хванаха притежателят и шеф на Винарна " Типченица " Велин Джиджев, кметът на Мездра Иван Аспарухов, инж. Надя Минева, кметският наместник на Типченица Георги Димитров и други
 
 Дегустация на виновност Дегустация на виновност Източник: Община Мездра
Честването на Трифон Зарезан продължи във Винарна " Типченица " с презентация и дегустация на сортовите и купажни бели и червени виновност от сериите " Vratitza ", " Tochka " и " Oak Barrel ", отличени с медали на редица влиятелни междунарoдни винени състезания.
 
 Трифон Зарезан в Типченица Трифон Зарезан в Типченица Източник: Община Мездра
За празничното въодушевление на присъстващите се погрижиха Формация " Фолкреактор " с началник Любомир Гешковски, танцьори от Ансамбъл " Мездра " с живописен началник и хореограф Мирослав Аспрухов и национални певици от " Гласът на Ансамбъл " Мездра ".
 
Накрая домакините и техните посетители седнаха на обща софра, на която вкусиха овча курбан супа и подвигнаха чак до късна доба неизчислим брой тостове с марковите виновност на Винарна " Типченица ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР