По традиция без оспорвана битка преминава кметската надпревара в Kърджали.

...
По традиция без оспорвана битка преминава кметската надпревара в Kърджали.
Коментари Харесай

Административен абсурд: Жители на едно и също село избират кметове на различни общини

По традиция без оспорвана борба минава кметската конкуренция в Kърджали. Oказва се обаче, че поданици на едно и също село в региона избират разнообразни кметове . Причината е административен парадокс, предаде .

През последните години родопското село Стоманци е дом за над 200 индивида. Местните описват, че живеят заедно, разделят ги единствено административни неуредици.

В Стоманци имат лукса да се разхождат на територията на две общини. Територията на Кирково е на 4 крачки от тази на община Джебел.

Всеки ден 73-годишният Исмет излиза от къщата си в Кирково, с цел да седне на пейката в Джебел. Разказва, че селото е разграничено, откогато се помни.

Че обединяването претърпяло провал споделя и Назиф. И въпреки че са съседи, къщата на 70-годишния мъж попада на територията на Джебел.

" Кметът преди месеци беше споделил да се съберем да проведем заседание и да създадем нещо да можем да се съберем в едно село, само че не стана нищо ", разкри той.

За това на тези избори Назиф ще би трябвало да измине 5 километра, с цел да гласоподава за кмета на прилежащото село Ридино, само че няма да може да избере кой да седне на кметския стол в Стоманци.

" Пускат рейс да ни вземе и след това ни връщат, сякаш под строй отиваме, под строй гласуваме и хайде назад. Не можем да се оплакваме на кмета на селото, тъй като не сме към него, в случай че има някакви проблеми… прибягваме до кмета на Ридино ", разяснява Назиф.

Въпреки административното делене малкото хора, останали в Стоманци, имат общи проблеми. Искат новата власт да построи 2 километра път, с цел да не се постанова да обикалят съвсем 20, с цел да стигнат до Джебел. А който няма кола, заплаща солено, с цел да стигне до цивилизацията.

Таксито до Джебел коства 30 лв. в едната посока, споделя Емин. Автобус няма.

" Това за мен малко тежко идва. Ама за политиците е доста елементарно. Всяка година лъжат, стига толкоз, това е насмешка с народа. Ако обещаваш нещо, прави си работата. Когато идват избори, хвърлят някой лев да ядем и да пием и хайде… и до идващите избори нищо " , споделя Исмет.

Искат и доктор. И въпреки че вижда бъдещето на Стоманци все по-сиво, Исмет от община Кирково не губи вяра и няма да пропусне и тези избори.

Не по този начин обаче стоят нещата на другия тротоар, където Назиф е решил, че няма смисъл да пътува да урните. А в Стоманци генерално никой не има вяра, че в миналото улицата, която ги дели, ще остане в историята, само че пък се гордеят, че са единственото място, на което шепа къщи разделят две общини.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР