По света се разпространяват много варианти на новия коронавирус, но

...
По света се разпространяват много варианти на новия коронавирус, но
Коментари Харесай

От всички варианти на коронавируса най-тревожни са 3

По света се популяризират доста разновидности на новия ковид, само че здравните специалисти се тревожат главно от три от тях, заяви Асошиейтед прес, цитира Българска телеграфна агенция.

Вирусът може да мутира, като заразява хората и основава свои копия. Някои разновидности може да са нездравословни за вируса и даже да го убият. Други му дават преимущества и подкрепят разпространяването му.

" Не всички разновидности са равностойни ", споделя доктор Мери Петрони, която изследва инфекциозни заболявания в университета Йейл. " От време на време вирусът има шанс ".

Наблюдаването на вариациите е значимо поради вероятността те да понижат успеваемостта на имунизациите и медикаментите или да трансформират метода, по който вирусът заразява хората.

Именно разновидност форсира разпространяването на вируса по света при започване на пандемията, след което не са регистрирани значими промени, до наскоро, споделя биологът от университета на щата Охайо Даниъл Джоунс.

Един от трите съществени разновидности на вируса, следени от специалистите, е открит във Англия в края на предходната година и от този момент е регистриран в десетки страни. Първоначално здравните управляващи споделяха, че наподобява той не утежнява протичането на заболяването, само че някои нови данни допускат, че би могъл и към този момент този въпрос остава без съответен отговор. Изглежда, че поради този вид вирусът се популяризира по-лесно, което може да докара до повече приети в болница хора и смъртни случаи.

Този вид може да стане преобладаващ в Съединени американски щати през март, предизвестяват от американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите.

Другите разновидности, регистрирани първо в Република Южна Африка и в Бразилия, също наподобяват по-силно заразни, споделят специалистите.

Данните до момента сочат, че наличните ваксини би трябвало да пазят от тези разновидности, макар опасенията, че успеваемостта им може да бъде едва понижена. Има данни, че някои лечения с антитела може да са по-слабо ефикасни против някои от разновидностите.

Съществуват способи за смяна на имунизациите и медикаментите в интерес на тяхната успеваемост, споделя основният специалист по инфекциозни заболявания на Съединени американски щати доктор Антъни Фаучи.

Появата на разновидностите се свързва с сегашния растеж в разпространяването на вируса, защото инфекциите му дават опция да мутира и да се популяризира. Това е другата причина, заради която специалистите акцентират смисъла на носенето на маски и спазването на отдалеченост.

" Колкото по-малко хора носят вируса, толкоз по-малко благоприятни условия има той да мутира ", споделя Джоунс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР