По света обратното изкупуване на собствени акции е начин част

...
По света обратното изкупуване на собствени акции е начин част
Коментари Харесай

Горчивият вкус на собствените акции

По света противоположното изкупуване на лични акции е метод част от облагата на компанията да се върне към акционерите. То може също да е и знак, че мениджърите нямат сега планове, в които да вложат акумулираните парични средства от активността. Освен това изкупуването на акции, които са пуснати в обращение, удостоверява стабилността на счетоводния баланс и финансовата еластичност на компанията в съответния миг.

У нас обаче ситуацията е малко по-различно - това е опция за мениджърите (често това е и собственикът) да засилят въздействието си в компанията, а също да контролират сумата на паричните средства, които могат да изтекат към по-малките акционери при систематизиране на облагата като дял.

Най-често задачата на противоположното изкупуване е повишение на ликвидността на акциите на сдружението, което пък е обвързвано и с възобновяване на доверието на вложителите, както и с цел да се усили пазарната стойност на компанията.

Слабостта или даже спадът на котировките на някои скъпи бумаги подкани разнообразни мажоритарни притежатели да се възползват от обстановката на "БФБ-София " и да уедрят каузи си посредством изкупуване на още акции, които са владеене на други дребни вложители в фирмите им. А цените на фондовата борса от началото на 2018-а вършат такава процедура доста преференциална, и то без да се постанова да харчат обилни суми. За огромните притежатели на такива бумаги пък това е опция да засилят въздействието си, а и по-спокойно да осъществят проектите си за развиване.

В този смисъл изкупуване на акции, които са пуснати в обращение, може да донесе изгоди и за дребните вложители. Така те получават опция да се "спасят " от инвестиция, която към този момент им е в тежест, защото не носи никакви изгоди - нито дивиденти, нито пък опция за финансова облага...

Освен изгодите за акционерите обаче има и още една позиция, която застъпват някои анализатори - всяко заплащане, в което излизат пари от сдружението, отслабва финансовата му мощ, понижава способността му да влага или да прескача подводните камъни на пазарната стопанска система.

Може да се каже, че отсъствието на благоприятни условия за облага посредством продажба на фондовата борса прави вземането на решение за присъединяване в назад изкупуване на акции по-лесно. Дузина компании бяха дейни през септември в тази активност. Бившият приватизационен фонд

"Индустриален холдинг България "

ръководен от Данета Желева - основен изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет, има обичаи в изкупуването на свои елементарни акции. За 2017 година компанията няма да изплаща дял, само че за сметка на това ще върне част от облагата си към акционерите си, като изкупи известно количество от книжата им.

През септември - по отношение на взетото решение за назад изкупуване на скъпи бумаги, "Индустриален холдинг България " АД е придобил общо 319 772 броя лични акции при приблизително претеглена цена от 0.936 лева за един брой. Притежаваните от компанията такива бумаги към края на деветия месец е 2 885 170 броя, или 2.68% от капитала.

Акционери в "Индустриален холдинг България " са 54 361 самостоятелни вложители и 99 компании, които имат надлежно 10.32 на 100 и 89.68% от акциите с право на глас.

Инженеринговата компания

"Трейс Груп холд "

също следва оповестената си стратегия за назад изкупуване на акции, въпреки и в по-малки размери.

В средата на септември управителният съвет на компанията взе решение да приключи настоящата процедура и да я размени с нова. Съгласно решението сдружението ще събере до 0.41% от капитала, или до 100 000 акции. Минимална цена е 3 лева, а оптималната - 6 лева за един брой. Срокът за осъществяване на противоположното изкупуване, включително и възнаграждение на изкупените акции, е заключен сред 13 септември и 31 януари 2019 година.
В случай че избраното количество акции се изчерпи, а точно - в случай че сдружението изкупи 100 000 броя, процедурата ще се приключи като сполучливо завършила, прецизират от "Трейс Груп ". Ако в избрания краен период обаче това не се случи, управителният съвет може по своя преценка да удължи програмата.
Може да се каже, че най-активни са мениджърите на

"Софарма "

които към този момент няколко години събират издадени от фармацевтичната компания акции. Към 25 септември тя пази 9 113 699 такива бумаги, представляващи 6.76% от капитала на сдружението. За момента то е и единственото, което има проект за потребление на тези бумаги, като се "разплаща " с акционерите на компании, които купува.
В резултат на вливане на "Унифарм " АД в "Софарма " АД през предишния месец са трансферирани 70 623 назад изкупени акции на сдружението, благосъстоятелност на Огнян Донев, към притежателите на бумаги на "Унифарм ".

Всеки вложител самичък избира кой е печелившият за него вид - дял или продажба на акциите. Е, мениджърите на тези компании мислят за бъдещето по този метод. Процедурата по назад изкупуване може да поддържа цените на акциите на дадена компания (по-малко на брой - по-високи цени). Понякога книжата се употребяват и за бонуси за мениджърите или просто се продават още веднъж през "БФБ-София " на по-висока цена.

Всъщност посредством противоположното изкупуване на акции мениджърите могат да ръководят капитала. По този метод може да се понижава броят на акционерите (особено в случай че те са доста и дребни или пък имат несъгласия посред си) и по този начин се улеснява вземането на решения за развиване на компанията или се търси повишение на успеваемостта на активността й. Това е значимо изключително при холдингите, наследници на някогашните приватизационни фондове. Във всеки от тях има огромен брой дребни акционери, които "разпиляват " капитала, само че не могат да вземат участие в ръководството на сдружението, а и са на загуба от тази своя инвестиция.

При тази интервенция обаче няма заплаха - който и да е вложител, да откри надзор върху компанията. По закон в границите на една година могат да се съберат до 3% от личните акции. У нас се практикува методът "обратно изкупуване на отворения пазар ". Неговото преимущество е, че мениджърите на всяка компания вземат решение по кое време и какъв брой бумаги да закупят във всеки един миг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР