По струните на челото, от дълбините на голямата любов към

...
По струните на челото, от дълбините на голямата любов към
Коментари Харесай

Какво е да бъдеш част от първият чело квартет в България

По струните на челото, от дълбините на огромната обич към музиката и инструмента, във времето за преосмисляне и затихване, в мига, когато светът спря. Когато четирима виолончелисти се пробват да заглушат звука от коронавирус пандемията с красивата мелодия на челото, някъде там подземен, както през днешния ден се майтапят, по този начин се ражда първият в България напълно челов квартет „ Underground Cello Quartet ”. След няколко сполучливи изяви, те ще дебютират на сцената на изложба „ Портрет “. Програмата ще включва увертюри от Моцарт, Росини, Голтерман, Исак Албенис, Пиацола. Ще чуете изпълнителите от квартета – Виктор Трайков, Теодора Атанасова, Момчил Пандев и Атанас Кръстев:

„ Подготвили сме доста разнообразна стратегия, с изключение на известни модерни композитори, ще обърнем внимание  и на Моцарт, защото той неотдавна имаше рожден ден и към този момент музиката му устоява няколко века и се слуша, и всеки я разпознава. Ние бягаме от поп звученето, и още когато се създавахме като квартет си обещахме, че ще търсим допустимо най-сериозното инструментално качество на творбата, ще има доста виртуозни осъществявания на виолончелови пиеси. Ще има и познати мелодии от 20 век и изненади, несъмнено. Проектът ни се роди в пандемията, първо се събирахме в изби да свираме един за различен, след това се оказа, че на хората доста им харесаха четири виолончели. Виолончелото е един от най-разнообразните принадлежности, със ужасно доста благоприятни условия да съобщи разнообразни стилове музика по един неповторим метод, по тази причина не се ограничаваме в съответен жанр. Когато си първи в нещо, има огромна отговорност, и ние тъкмо по тази причина постоянно търсим най-хубавото качество. Виждаме, че другите тембри на нашите виолончели основават нещо особено и харесващо се на публиката. “

Един от последните планове на„ Underground Cello Quartet ”е „ Сюита за 4 виолончели ”, която Румен Бояджиев написа особено за квартета:

„ Тя е също повлияна от сегашните времена, в нея има болежка, самотност и вяра, само че считам, че това е ролята на музиката, да дава вяра, очакване и светлина, уповавам се тази година да бъде в действителност година на вяра и да накара хората да повярват. Може в тази сюита хората да усетят звученето на последните няколко години. “

На 4 февруари, петък, от 19 часа, можете да чуете дебюта на „ Underground Cello Quartet “ столичната изложба „ Портрет “.

Атанас Кръстев специализира при проф. Наталия Шаховска във Висшето учебно заведение по музика „ Рейна София “, Мадрид. Солист е на огромни оркестри и ансамбли – Софийска филхармония; Симфоничен оркестър на БНР; Петробас симфоника, Рио де Жанейро; Оркестра симфоника, Сао Пауло. Носител е на доста награди от влиятелни интернационалните състезания, почетен е с Кристална лира на СБМТД, Награда за камерна музика в Мадрид, връчена от кралица София, премия на МК Златен век.

Виктор Трайков приключва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ в класа по виолончело на Ани Атанасова. Получава магистърска степен в Нов български университет в класа на Христо Танев. Участва в майсторските класове на Роберт Коен, Кристоф Рихтер и други. Притежава богат опит в областта на камерната музика – през 2012 получава първа премия в състезанието за австрийска музика, член е и на струнен квартет „ Фрош “. Соло челист е в Симфоничния оркестър на БНР, Classic FM Orchestra, New Symphony Orchestra и в интернационалния оркестър Philharmonie der Nationen, Германия. Редовно взе участие в концертните сезони на Würth Philharmoniker и е гост-челист в стратегиите на Deutsche Kammerphilharmonie, Бремен.

Теодора Атанасова приключва с отличие НМА Проф. Панчо Владигеров в класа на проф. Анатоли Кръстев. Участва в майсторските класове на Клаудио Бохоркез, Ромен Гариу, Денис Северин, Георг Байч, Конрадин Бродбек, Владимир Перлин, Матс Лидстрьом, Алваро Хуертас, Александър Сомов и други. През 2009 прави концертния си дебют като солист на симфоничния оркестър на НУМТИ „ Димитър Петков “. От 2011 свири с оркестъра към Асоциация Orkestrani в градовете Понте ди Пиаве и Одерцо, Италия, солист е и на Академичния симфоничен оркестър на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “. Занимава се интензивно и с камерна музика. Като част от разнообразни ансамбли е лауреат на влиятелни награди от национални и интернационалните състезания. Участва в редица фестивали в страната и чужбина, измежду които Софийски музикални седмици, Варненско лято, Европейски музикален фестивал, International Summer Academy – Aвстрия, Summa cum laude – Виена, Young Euro Classic – Берлин и други.

Момчил Пандев стартира да учи виолончело шестгодишен при Ани Атанасова, на девет години печели първата си премия от интернационален конкурс. Следват единадесет награди и почетна тапия от разнообразни интернационалните състезания за соло осъществяване и камерна музика в България, Англия, Чехия и Латвия. В момента е студент по виолончело в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “. Свирил е като солист на Симфоничния оркестър на БНР, с Академичния симфоничен оркестър на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ и „ Симфониета “ - Видин. Посещавал е майсторски класове при Вен Син Йанг, Давид Герингас, Стефан Попов, Ромен Гариу, Антон Николеску, Владимир Перлин, Радвам Сума и Диляна Момчилова. Участвал е като стипендиант във фестивала за камерна музика „ Музика Мунди “ - Белгия. Изнася концерти с разнообразни камерни сформира.

Снимка: ФС на „ Underground Cello Quartet ”

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР