По-строги мерки срещу харчовете на общините предлага финансовото министерство. Поправките

...
По-строги мерки срещу харчовете на общините предлага финансовото министерство. Поправките
Коментари Харесай

Горанов предлага по-строги правила за харчовете на местната власт

По-строги ограничения против харчовете на общините предлага финансовото министерство. Поправките за в закона за обществените финанси и към този момент са препоръчани за обществено разискване. От Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) означават, че огромна част от промените засягат съставянето и изменението на общинските бюджети. Управителният съвет ще вземе мнение на съвещание на 20 септември, като до тогава ще проведем изследване за мнението и предложенията на всички общини. Промените плануват общините да не могат да вършат нови отговорности, в случай че са заложили по-високи доходи в бюджета си, само че не могат да ги изпълнят. По този метод ще се спре порочната процедура на кметове – прахосници да натрупат непостижимо огромни отговорности на общинската хазна, написа " Труд ".

Според предварителния разбор на законопроекта ще се усили отговорността на локалните управляващи при даване на услуги на локалната общност и понижаване броя на общините с финансови усложнения. Прави се предложение да има ограничавания и във връзка с безлихвените заеми за общините, чийто сметки са на минус. Подобна помощ от страната към този момент ще се дава еднократно. Финансовият министър може да изиска предварителното възобновяване на заема, а кметовете ще показват и писмена аргументация по отношение на аргументите за несъблюдение на бюджетните параметри. Поправките касаят всички общини, както и бюджетните организации, които са първостепенни разпоредители с бюджет, държавните висши учебни заведения, Българска народна банка и 18 банки, които обслужват сметки и заплащания на бюджетните организации. Постъпилите по бюджетите на общините средства от прехвърляния, които не са усвоени към края на настоящата бюджетна година, може да се разходват за същата цел през идната бюджетна година.

До в този момент общините връщаха държавната дотация по несъмнено перо, в случай че не можеха да усвоят средствата. С измененията в закона за обществените финанси се позволява на локалните управляващи да плануват сумата за нови планове през идващия бюджетен интервал. Отличници София и Пловдив дават образец С най- положителни финансови параметри са общините Варна, Самоков, Девня, Бургас, Божурище, Пловдив, Панагюрище, Столична община, Русе, Ветово, Хасково, Елин Пелин, Троян, Добрич, Благоевград, Банско, Генерал Тошево, Ямбол, Козлодуй, Плевен, Царево, Стара Загора, Камено, Приморско, Несебър, Велико Търново, Габрово и Сливница.

Справка в Министерството на финансите демонстрира, че Столична община, Пловдив, Варна, Ямбол, Бургас и Русе през второто тримесечие на 2017 година образуват максимален остатък по бюджета си. Най-голямо понижение в размера на отговорностите за разноски по отношение на края на 2016 година регистрират Столична община, Сливен, Перник, Стара Загора, Русе и Велико Търново. Общините Сливен, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Раднево и Велинград са с най-голямо понижение на поетите задължения за разноски по отношение на края на 2016 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР