По стар стил Православната църква почита паметта на Св. Илия

...
По стар стил Православната църква почита паметта на Св. Илия
Коментари Харесай

Илинден - празник, но и ден на удавника

По остарял жанр Православната черква уважава паметта на Св. Илия на 2 август, а по нов празникът е на 20 юли. Още от древността светецът е именуван „ оракул и предсказател на великите Божи каузи “, „ ангел в плът “ и „ предтеча на второто Христово пришествие “.

Имен ден имат всички, които носят имената Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други

 Снимка 306492

Според националното вярване на Илинден не работи, тъй като гръм може да ни удари. Днешната дата е известна и като ден на удавника. Не би трябвало се върви на плаж, с цел да се избегнат морски произшествия. Казват, че морето постоянно взима жертви на 2 август.

Това се изяснява с обстоятелството, че от през днешния ден времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и по-късно те дърпа във вътрешността.

Според риболовците Илинден идва с мъртва хватка на морето и предизвестието към летовниците е да са изключително деликатни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР