По стар стил на 11 август се навършват 142 години

...
По стар стил на 11 август се навършват 142 години
Коментари Харесай

Отбелязваме 142 години от най-тежкия ден от отбраната на Шипка

По остарял жанр на 11 август се навършват 142 години от най-тежкия ден от защитата на Шипка.

От 9 до 11 август 1877 година на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Николай Григориевич Столетов. След борбата при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си (27 000 постоянна армия - без башибозука, и 34 оръдия) за прекосяване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават незнайни за съветското командване и то ги чака на друго място. Едва на 7 август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е издигнат против Шипка, че силите му са големи, само че че неговите бойци (Тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият до дъно и че подкрепления "са извънредно нужни ".

На 9 август сутринта войските на Реджеб паша стартират офанзива против позициите на връх Св. Никола, а челните елементи на Шакир паша настъпват против Орлово гнездо. Положението на бранителите на прохода се утежнява и от неналичието на вода. Турската пехота държи под непрекъснат обстрел единствения водоизточник - един бързей в източното подножие на връх Св. Никола. В защитата на Шипченския проход българските опълченци се борят героично. Отблъсквайки 7 офанзиви през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени.

Решителният и най-тежък пердах стартира на 11 август. Още на разсъмване турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски офанзиви са отбити, само че ситуацията остава тежко. Патроните и снарядите са на изчерпване. Към 17.00 ч. настава сериозният миг. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 бранители. В багра се хвърлят всички, в това число и тежко ранените. Суеверен боязън обгръща турците, когато против тях полетяват трупове. В последния миг идва помощ. Ген. Радецки идва с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е избавена, а армията на Сюлейман паша не съумява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подкрепи Осман паша, отбраняващ Плевен, и дружно да изтласкат съветската Дунавска войска северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 съветски бойци и офицери и 535 български опълченци, а загубите на съперника - на повече от 8200 души. Турците минават към защита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР