По случай Деня на българския лекар - 19 октомври, Националният

...
По случай Деня на българския лекар - 19 октомври, Националният
Коментари Харесай

Над 29 хил. са лекарите в България, най-много са общопрактикуващите медици

По случай Деня на българския доктор - 19 октомври, Националният статистически институт разгласява данни за 10-те най-практикувани лекарски специалности в България. Над 29 хиляди са лекарите в България. Най-голям дял е този на общопрактикуващите лекари - 3854 медици. Най-малко са експертите по очни заболявания - 1012.

На 19 октомври, когато църквата уважава Св. Иван Рилски - Чудотворец, честват българските лекари. Денят се отбелязва от 1996 година, когато Българският лекарски съюз избира светеца за настойник на медиците.

В Националния исторически музей от 19:00 часа ще се състои формалната гала по връчване на премиите на Български лекарски съюз (БЛС) за принос в медицината: " Лекар на годината – 2023 година “, оповестиха от Лекарския съюз.

На Деня на българския доктор – 19 октомври, за 20-а поредна година ще бъдат връчени оценките на заслужили лекари от страната в обичайните пет категории. Те са " Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на компетентност “; " Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники " ; " Ти си нашето бъдеще " – премия за младите медицински очаквания на България; " Принос за развиване и одобряване престижа на съсловната организация " и " Лекар на годината 2023 година ". 

Тази година за първи път ще бъде връчено и специфичното отличие – " За лекарска безрезервност и нравственос " Д-р Стефан Черкезов ", оповестиха от БЛС.

Процедурата по номиниране завърши на 30 септември. Комисия с представители на управлението на БЛС е разгледала номинациите и е избрала спечелилите. С най-голяма тежест при класирането на спечелилите бяха номинациите, подадени от Регионалните лекарски колегии, показаха още от Лекарския съюз.

Денят на българския доктор – 19 октомври, се празнува от 1996 година, когато БЛС избира св. Иван Рилски Чудотворец за настойник на медиците. Сред носителите на наградата " Лекар на годината " са проф. Иво Петров, доцент Ангел Кунчев, проф. Александър Оскар, проф. Радослав Гайдарски, проф. Пламен Панайотов, проф. Дамян Дамянов, доцент Николай Янев, проф. Никола Владов и др.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР