По случай 200 годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски

...
По случай 200 годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски
Коментари Харесай

НИМ отбелязва 200 г. от рождението на Раковски с изложба

По случай 200 годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски Националният исторически музей показва изложбата „ През пресата и сабята”, проследяваща неуморната и поредна битка на Раковски за освобождението на българския народ, битка водена със силата на оръжието и печатното слово.

От 20 април 2021 година в Централно предверие на НИМ, посетителите ще имат опция да прегледат подбрани предмети, документи и фотографии на Георги Стойков Раковски, индивидът сложил началото на проведената битка на българите за самостоятелност. Надарен с вродена осведоменост, получил ослепително обучение, притежаващ европейска просторност на възгледите Раковски изпъква като персона от несравнима големина в родната ни история.

Заслугите му за възрожденския прогрес на българския народ надалеч не се лимитират единствено в областта на въоръжената битка. Раковски е на първо място „ великан” на мисълта. Верен на схващанията си, той употребява всички вероятни средства за реализиране на набелязаните цели. В своето незавършено житие Раковски декларира безапелационното си решение за открита битка с турското държавно управление „ през пресата и сабята”, решение, на което остава правилен до края на живота си.

Изложбата слага акцент точно върху неповторимото комбиниране от качества на несклоняем боец и разгорещен будител, отреждащо на Раковски мястото на един от най-бележитите дейци на Българското възобновление. Подчертават се заслугите на Раковски като създател на националната гражданска война, пълководец и подстрекател на освободителното придвижване, учредител на нови посоки в българската журналистика, лирика и просвета. На напред във времето се извежда обобщаващият претекст зад всички негови инициативи – любовта към Отечеството и желанието да се помогне за неговия разцвет.

Посетителите на НИМ ще могат да се срещнат с главните стадии от живота и активността на революционера, сложени в подтекста на събитията от европейската и балканската история от същия интервал, което дава опция да оценим Раковски като една от забележителните персони на своята ера освен в народен, само че и в районен и даже европейски мащаб. Сериозно внимание в изложбата се отдава на неговия въодушевяващ образец, възпламенил революционния пламък у идващото потомство борци за независимост.

Сред показаните в изложбата експонати изключително внимание заслужава персоналното оръжие на революционера – револвер и сабя, благосъстоятелност надлежно на Исторически музей – Свищов и Регионален исторически музей – Русе. Друг предмет, принадлежал на Раковски е табакера, подарена от него на Ангелаки Савич, участник в националноосвободителното придвижване от Свищов, която през днешния ден се съхранява в Националния исторически музей. Отделен акцент в изложбата съставлява ковчежето, с което през 1885 година костните остатъци на котленеца са пренесени от Букурещ до София. Ковчежето е предоставено особено за изложбата от Исторически музей – Котел. Посетителите ще видят и истински издания на печатните писания на Раковски, фотографии, художествени творби и копия на изключително скъпи документи – свидетелства за непримиримата битка на българина, издигнал любовта към Отечеството в най-висша полезност.
 НИМ отбелязва 200 година от рождението на Раковски с галерия

Изложбата „ През пресата и сабята “ ще може да бъде забелязана в Националния исторически музей от 20 април до края на месец юли 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР