По случай 12 юни, Деня на Русия, Национално Движение Русофили

...
По случай 12 юни, Деня на Русия, Национално Движение Русофили
Коментари Харесай

Националният интерес на България е свързан с Русия 

По случай 12 юни, Деня на Русия, Национално Движение Русофили и Руски клуб – София, с поддръжката на управлението на Представителството на Россътрудничество в България проведоха през днешния ден в Руския културно-информационен център в София кръгла маса на тематика «Русия в зараждащия се многополюсен свят. Проблеми и перспективи».

В кръглата маса участваха български учени и представители на българската и съветската общност.

Гост на мероприятието беше Ръководителят на отдел «Култура и връзки със съотечествениците» при Посолството на РФ Анастасия Кабанова.

Директорът на РКИЦ Юрий Макушин поздрави присъстващите и им пожела ползотворна работа.

Младият историк, доктор Георги Димов, който беше и модератор на кръглата маса, означи, че в света съществуват систематични и терминални рецесии и че през днешния ден живеем в терминална рецесия, когато светът се пренастройва. Днес хората живеем в преходно време и Русия, като империя, има своята роля, защото тя е наследница на Третия Рим, на Византия и тя няма различен път.

„ Русия постоянно е била велика империя и тя се е родила точно в Киевска Рус. Затова без Киев и без Украйна Русия не може да бъде империя. Това са нейни изконни територии, които са неделеми ”.

Русия беше избрана като Империя на православието. Ако Русия не се възроди, в случай че не се възроди православието, светът ще тръгне към една неолиберална гражданска война, когато нациите не значат нищо, когато господстват корпорациите.

Д-р Георги Димов счита, че Русия би трябвало да развива меката мощ, тъй като в противоположен случай не може да бъде империя. Защото тя би трябвало да построи един нов международен ред, където всички ще бъдат свободни, където ще съществуват национални страни. И добави, че исторически, цивилизационно, стопански България има единствено веднъж – с Русия.

Проф. Нако Стефанов счита, че светът върви по верния път. Западът е в рецесия. От 24 февруари светът е многополюсен, еднополюсният свят свърши. „ От това, какъв брой бързо ще се реши въпросът в Украйна, зависи какъв брой бързо ще стартират процесите на резистентност на наклонността на многополюсност ” – добави той.

Проф. Нако Стефанов изрази страдание, че в България към момента я няма онази „ ясна мощ ”, която би могла да излезе и да каже, че „ България, първо, е страна-майка на православната цивилизация и че нашето място е там, където е нашата цивилизация ” и прикани присъстващите да основат такава организация.

Д-р Радко Ханджиев сподели, че защото през днешния ден се води осведомителна война, то ние на първо място би трябвало да се постараем да разпространяваме истината. За да разпространяваме истината освен за Русия, само че и за България, и за Западния свят, „ би трябвало на първо място да си уеднаквим понятията ”. Например, за него Русия не е империя, а цивилизация.

Присъстващите на кръглата маса засегнаха и тематиката за образованието на българските възпитаници. Българските национални ползи са нарушени. В учебниците по история няма съвсем нищо за българската история, българските обичаи. За Русия и Православието също няма нищо. Ето за какво е належащо да се прави специфична работа с младежите. Битката за мозъците и сърцата на децата, учениците и студентите е изключително значима.

Когато Русия се връща на сцената с тематиката за православието, за цивилизационния код, когато се връща и пази суверенната народна власт и консервативния ред от този неофеодализъм, който съществува през днешния ден, би трябвало да се борим за хрумвания, за идеология. Всички присъстващи се съгласиха, че България е цивилизационно обвързвана с Русия.

Става дума освен за това, Русия да си възвърне позициите, само че и България да си върне моралното и културно право в европейската цивилизация.

В края на конференцията беше решено проф. Нако Стефанов и доктор Радко Ханджиев да изготвят декларация от името на участниците в кръглата маса.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР