По-скъпо е да бъде дарена храна, отколкото да бъде унищожена.

...
По-скъпо е да бъде дарена храна, отколкото да бъде унищожена.
Коментари Харесай

Цанка Миланова: По-скъпо е да бъде дарена храна, отколкото да бъде унищожена

По-скъпо е да бъде дарена храна, в сравнение с да бъде унищожена. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ Цанка Миланова - изпълнителен шеф на Българската хранителна банка.

„ Миналата година храна до обществено слаби е достигала, с помощта на фирмите, които имат непотребна и към момента годна храна и вземат решение да я дарят. Дарителите са те. Това, което Хранителната банка прави, е да предложи едно положително разумно и бързо решение, с цел да може тя бързичко да стигне до тях. Става дума за към 220 тона храна, която сме съумели да предоставим на хора в потребност. Не мога да бъда доста огромен оптимист, че имаме наклонност на повишаване на тези количества, макар че в България продължаваме да изхвърляме годишно над 670 хиляди тона, а до Хранителната банка доближават даже по-малко храни – в случай че през 2016 година те са били 270 тона, за предходната година са 220 тона “.

От началото на 2017 година чакахме промени в Закона за Данък добавена стойност, които да преобърнат наклонността, сподели Миланова и добави:

„ За жал, година по-късно сме очевидци освен на спад в даренията, само че и на новата преграда за даряване на храна, а тя се състои в една маркировка, която е планувал законодателят за храните с къс период на валидност, които биват дарявани. Там донорът следва да сложи текст „ Дарение, не предстои на продажба “ по метод, който не може да бъде премахнат. А когато става дума за дребни опаковки – това е текст, който неизбежно покрива част от етикета и от значима информация, а не трябва да се прави това. Наред с това условие доста компании се отхвърлиха да подаряват, тъй като имаха упованието, че точно тази смяна ще е нов тласък, а не нова преграда. Сега сме в обстановка, в която още веднъж е по-скъпо храната да бъде дарена, вместо да бъде унищожавана “.

Миланова споделя, че са в контакт с институциите, които приготвят новия Закон за храните. Там предлагането е тази маркировка да отпадне, уточни тя.

Миланова акцентира още, че Хранителната банка е в положение да приема всички групи храни, без значение от температурния им режим. По думите й потенциалът им е дневно да получат и разпределят до 4,5 тона храни. Не можем да приемем храна, приготвена в домашни условия, или храни, донесени от самостоятелни лица, сподели тя.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР