По разпореждане на Върховната административна прокуратура (ВАП) строителният контрол се

...
По разпореждане на Върховната административна прокуратура (ВАП) строителният контрол се
Коментари Харесай

Строителният контрол се самопроверява за закоността на малките ВЕЦ-ове


По предписание на Върховната административна прокуратура (ВАП) строителният надзор се самопроверява законно ли са издигнати и въведени в употреба водно-електрически централи (ВЕЦ) в руслата на реките. Дирекция за народен и строителен надзор (ДНСК) е органът, който вкарва обектите в употреба, а за някои от тях е издал и разрешенията за градеж.

Проверката е почнала по сигнал от съдружие " Балканка ", които от години осведомят освен българските управляващи, само че и Европейската комисия за нарушавания при градежи на ВЕЦ-ове у нас.

Прокуратурата е разпоредила на ДНСК, взаимно с Министерството на околната среда и водите, да направи цялостна инспекция по отношение на издадените строителни позволения за градеж и въвеждането в употреба на русловите Водноелектрическа централа. Чака се отговор дали има данни за нелегално строителство, нарушавания при издаването на строителните позволения и дали те са годни.

Проверката е по реда на надзора за правда, което значи, че контролният държавен орган би трябвало да ревизира дали има позволени нарушавания и в случай че такива бъдат открити, да бъдат отстранени, изясни ръководителят на ВАП Ася Петрова пред Mediapool. Тя посочи, че осъдени длъжностни лица няма да има, тъй като инспекцията не е наказателна и не се прави следствие. Срокът за привършване на инспекцията е 26 януари 2018 година

Разследването

Според следствие на Нова телевизия към 140 дребни ВЕЦ-ове са построени нелегално от политици, техните деца или доближени.

Проблемът е, че тези уреди са построени върху земя, която е обществена държавна благосъстоятелност и нямат отстъпено право на градеж върху нея от Министерския съвет. Това значи, че тези обекти са издигнати и въведени в употреба нелегално, считат от съдружие " Балканка " и показват законови разпореждания в сигнала си до прокуратурата.

С този извод се съгласява зам.-министърът на районното развиване Валентин Йовев, който разяснява проблема пред Нова телевизия. Обещава Министерство на регионалното развитие да направи инспекция и да излезе със мнение.



Проверката на ДНСК е в начална фаза


Въпросът е бил разискван с районния министър Николай Нанков. На 24 ноември той издава заповед за сформиране на междуведомствена група с специалисти от министерствата на районното развиване, на околната среда, на енергетиката, от Национална работа " Пожарна и спешна сигурност " и други държавни органи. Експерти от всички тези ведомства са взели участие в комисията, която е въвела ВЕЦ-овете в употреба.

Проверката е в начална фаза, тъй като става дума за голям размер документи, сподели арх. Несторов в изявление за Mediapool.

По думите му строителството на ВЕЦ-овете е станало " въз основата на утвърдени капиталови обекти и законно издадени строителни бумаги ".

" Грешката е, че ние като държавен орган, обвързван с въвеждането в употреба на тези обекти, не сме ги спрели, дотолкоз, доколкото взаимоотношенията да се изяснят ", добави той.

" Възложителят е явен, утвърдената техническа документи е съвсем ясна. Аз не мога да издам позволение за градеж без да имам документ, който регламентира собствеността на земята. Безспорно откакто е в коритото или в другата част на реката, това е обществена държавна благосъстоятелност. В съответния случай притежател е регионалният шеф. Затова аз не мога да кажа, че са отговорни чиновниците на ДНСК ", разяснява още арх.Несторов.

Сигналът от съдружие " Балканка "

Сигналът на съдружие " Балканка " до основния прокурор и до министрите на районното развиване и на околната среда е импортиран на 13 ноември, след следствието на Нова телевизия.

В него са посочени " незаконосъобразни дейности " на органите на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнови дирекции, а по този начин също и на ДНСК, по издаване на административни актове за ВЕЦ-ове в България.

Допуснатите нарушавания са свързани с издаването на разрешенията за градеж и разрешенията за прилагане на ВЕЦ-овете, твърди организацията. Става въпрос за неналичието на отстъпено право на градеж от страна на страната, неналичието на оценка за влияние на околната среда и за разрешителните за водовземане за огромна част от ВЕЦ-овете.

Само три ВЕЦ-а имат учредено възмездно право от страната за построяването им. Това са издигнатите Малка водно електрическа централа " Кадиево " и Малка водно електрическа централа " Царевец " , и непостроената към момента Малка водно електрическа централа " Тевани 1 ". Тази информация " Балканка " са получили по Закона за достъп до информация от Министерския съвет.

Нито една друга Водноелектрическа централа, издигната и пусната в употреба след 2010 година, няма учредено право на градеж и нито една Водноелектрическа централа, издигната и пусната в употреба в интервала 2000-2010 година, няма контракт за концесия, с цел да може да построи водовземното си оборудване в речното легло и затова са противозаконни, показват от " Балканка ".

Според тях отговорността за това е на основните архитекти на съответните общини и на министъра на районното развиване за издадените строителни позволения, на министъра на околната среда за неналичието на отчети по Оценка на въздействието върху околната среда, както и на специалисти от басейновите дирекции за издадени разрешителни за водовземане без да е спазен закона.

" Балканка " считат, че всички ВЕЦ-ове издигнати без отстъпено право за градеж от страна на страната са противозаконни и би трябвало да бъдат съборени.

Искане за разширение на инспекцията за язовир " Цанков камък "

От сдружението показват, че причините им за противозаконните дребни ВЕЦ-ове " важи и с най-голяма мощ и за гордостта на българската хидроенергетика – язовир " Цанков камък " и едноименната Водноелектрическа централа под него " .

" В този случай с изключение на, че е издигната язовирна стена в коритото на река Въча, е бетонирано и цялото корито на река Гашня, която също е обществена държавна благосъстоятелност ", показват от " Балканка ".

От сдружението се надяват техният сигнал да бъде прибавен към сигнала на ГЕРБ за " Цанков камък ".

През август партията на Бойко Борисов изиска от прокуратурата да каже дали има нарушавания и корупция при построяването на съветвания от Ахмед Доган язовир " Цанков камък " и ВЕЦ-а. Това стана седем години след стартирането на обекта в употреба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР