По-рано тази седмица американските власти, специалисти по киберсигурност и техни

...
По-рано тази седмица американските власти, специалисти по киберсигурност и техни
Коментари Харесай

LockBit остава и през 2023 водеща заплаха

По-рано тази седмица американските управляващи, експерти по киберсигурност и техни интернационалните сътрудници издадоха специфичен бюлетин по отношение на LockBit. Водеща опасност в света през предходната година, зловредната стратегия се популяризира по модела на „ рансъмуер като услуга “, при който основателите на LockBit отдават чартърен на други нарушители код и сървърна конструкция против % от откупа, който вероятно те ще получат от жертвата. За страдание това е сполучлив и работещ модел, който подсигурява анонимност на същинските киберпрестъпници и същинска компликация за службите за сигурност. Колко тъкмо сполучлив е този модел? От 2020 до този миг разпространителите на LockBit са изнудили сполучливо 1700 организации в Съединени американски щати, прибирайки откуп на стойност $91 милиона.

Опасността, която съставлява през днешния ден LockBit предизвика Агенцията по киберсигурност и отбрана на инфраструктурата на Съединени американски щати CISА да разгласява специфичен документ, отдаден на опасността, употребяваните от киберпрестъпниците принадлежности, експлоатиран програмен продукт, тактики, техники и процедури, практикувани от тях.

По данни на Междущатския център за шерване на информация и разбор MS-ISAC, 16% от всички рансъмуер офанзиви към общински, държавни, местни и други вид институции са извършени посредством LockBit. Партньорите на операторите на LockBit нападат учебни заведения и просветителни институции, университети, центрове за незабавна помощ, административни служби и други „ През 2022 LockBit е бил най-разпространявания рансъмуер вид по целия свят и продължава своето развиване през 2023 “, гласи част от общото изказване на създателите на отчета.

Появил се в края на 2019, LockBit е комплицирана рансъмуер опасност, която търпи непрекъсната еволюция (към момента е в своята трета версия) и е доказателство, че сходно на случая с природата и киберпрестъпния свят не търпи вакум. След доминация на рансъмуер закани като Ryuk и Maze, a след това на групата зад REvil, наподобява LockBit е новият стопанин на незаконната сцена.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР