По-рано през годинатапотребителите във Великобритания се сблъскаха с недостиг на

...
По-рано през годинатапотребителите във Великобритания се сблъскаха с недостиг на
Коментари Харесай

Кактуси и фалшиви банани. Какво ще ядем след години?

По-рано през годинатапотребителите във Англия се сблъскаха с дефицит на пресни плодове и зеленчуци, като някои от питателните магазини лимитираха продаваните количества на артикули, като домати, маруля и чушки, написа.

Причините за дефицита на нужните за една вкусна салата съставки бяха комплицирани и варираха от високите цени на силата до неприятните климатични условия в страните снабдители.

И въпреки дефицитът малко или доста да отмина, той очерта нежната природа на нашата хранителна система и значимостта на продоволствената сигурност.

През 2022 година отчет на Обединените народи разкри мащабите на казуса. “Между 702 и 828 милиона души бяха наранени от глада през 2021 година ” е посочено в отчета за „ Продоволствената сигурност и изхранването в света “.

В него се споделя още, че “основните аргументи за продоволствената неустановеност и недохранването са споровете, рисковите климатични условия и стопански разтърсвания - в композиция с увеличаващото се неравноправие. ”

На фона на засилващите се опасенияотносно резултатите от климатичните промени върху селскостопанския бранш, това, което отглеждаме и консумираме, може би е на път да се промени доста.

Култури, които са непознати за доста от нас, може да играят основна роля в идните години. През юни 2022 година учени от Кралската ботаническа градина в Кюпосочиха няколко източника на храна, които може да играят огромна роля в метода на хранене в бъдеще.

Те включваха морски водорасли; кактуси - като бодливата круша; вид диво кафе, което устоя на доста по-високи температури от кафето Арабика; и растението енсет, известно още като подправен банан.

“Енсетът е родственик на банана, ” споделя пред CNBC Джеймс Борел, началник на проучването в Кралската ботаническа градина в Кю. “Но до момента в който той е от Югоизточна Азия, енсетът е от Африка и е питомен, като се отглежда само в Етиопия, ” добавя той.

Когато става въпрос за продоволствена сигурност, капацитетът на енсетът, именуван още „ дървото против глада “, наподобява забележителен. Борел показва, че растението има композиция от характерности, които са “много необикновени за земеделските култури. ”

“На първо място, то е многогодишно и продължава да пораства всяка година, в случай че не го берете. Едно плодно дърво може също да е многогодишно, “но ражда плодове единствено в избран интервал от годината, тъй че би трябвало да ги консумирате или да ги съхранявате. ”

При енсета “консумирате цялото растение и това, че всяка година става все по-голямо, значи, че просто го берете, когато имате потребност. ” Това го прави изключително потребно за земеделските производители, които отглеждат по няколко култури, споделя Борел.

“Ако в някоя от годините реколтата ви не е успешнаили добивът не е задоволителен, можете да консумирате малко повече от вашия енсет, ” споделя той.

“Ако пък имате добра годишна продукция от другите си култури, можете да консумирате по-малко от вашия енсет. ” Това значи, че енсетът може да “смекчи сезонната продоволствена неустановеност. ”

“Растението е като банкова сметка за храна, като зелен актив, който можете да поддържате и подхранвате, а в случай че не го употребявате, той продължава да се натрупа. ”

В момента енсетът обезпечава храна на 20 милиона души в Етиопия, съгласно Кралската ботаническа градина в Кю, само че с помощта на “високия си рандеман и резистентност на продължителни интервали на суша, ” растението “би могло да бъде климатично умна просвета за в бъдеще. ”

В края на 2021 година учени от Англия и Етиопия, измежду които и Борел, разгласяват отчет в Environmental Research, който дава прелъстителен взор върху ролята, която растението би могло да играе в бъдеще.

“Смятаме, че макар мощно лимитираното разпространяване сега, има забележителен капацитет за разгръщане на устойчивия на климата енсет в Етиопия и в Източна и Южна Африка, ” споделят създателите.
Може ли тогава развъждането на енсет да се придвижи от Етиопия до други елементи на света?
“Много значимата спогодба в този случай е, че това е етиопска земеделска просвета, ” споделя Борел. “Затова този вид решения зависят напълно от Етиопия. Това са локалните знания и фермерите на Етиопия, които са прекарали хиляди години в опитомяването на растението. ”

“И макарче можем да приказва за капацитета на растението и дали би се получило, ние не сме тези, които можем да кажем дали би трябвало да се случи и може ли да се случи ”, споделя Борел. На този стадий е малко евентуално хората отвън Етиопия да видят енсет в чинията си скоро.

Въпреки това, издръжливостта и значимостта на растението за поддръжката на фермерите в страната демонстрират по какъв начин практиките, вкоренени в традициите, може да изиграят огромна роля за метода, по който мислим за храната и я консумираме.

“Това е една невероятна просвета, в основата на която стоят невероятни локални знания, ” показва Борел.

“Това е единствено едно от стотиците и даже хиляди едва употребявани култури, които не са изключително добре проучени и не са добре известни.

Така че за всяко растение, за което приказваме, има доста други, които биха могли да имат съответни комбинации от характерности, които да ни оказват помощ да се оправим с предизвикателство, пред което сме изправени. ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР