По-рано днес главният изпълнителен директор на TikTok е бил изслушан

...
По-рано днес главният изпълнителен директор на TikTok е бил изслушан
Коментари Харесай

Опасения за сигурността: Главният изпълнителен директор на TikTok се изправя пред Конгреса

По-рано през днешния ден основният изпълнителен шеф на TikTok е бил изслушан от комисия на Конгреса на Съединени американски щати . В изненадващата обществена изява той е изложил личните си причини по отношение на това за какво извънредно известното приложение за шерване на видеа не би трябвало да бъде неразрешено в страната. Показанията на Шоу Зи Чу са дадени в основен миг за компанията, която досега е придобила 150 милиона американски консуматори , само че е подложена на все по-голям напън от страна на американските управляващи. Както е известно, TikTok и нейната компания майка ByteDance бяха въвлечени в огромна геополитическа борба сред Пекин и Вашингтон , ориентирана към търговията и технологиите, предава „ BBC “.

„ Господин Чу, Вие сте тук, тъй като американският народ се нуждае от истината за опасността, която TikTok съставлява за нашата национална и персонална сигурност. Компанията неведнъж се е опитвала да приложи повече надзор, повече наблюдаване и повече операции, “, съобщи при започване на изявлението си председателката на комисията Кати Макморис Роджърс .

40-годишният Чу , роден в Сингапур, съобщи пред Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите, че TikTok дава приоритет на сигурността на своите млади консуматори и отхвърли изказванията , че приложението съставлява риск за националната сигурност на Съединени американски щати. Той също по този начин удостовери проекта на компанията да отбрани данните на американските консуматори, като съхранява цялата такава информация на сървъри , поддържани и притежавани от сървърния колос Oracle .

„ Позволете ми да заявя това недвусмислено. ByteDance не е сътрудник на Китай или на която и да е друга страна “, сподели още основният изпълнителен шеф.

От известно време насам компанията TikTok е обект на обвинявания , че китайската ѝ благосъстоятелност значи, че данните на потребителите могат да попаднат в ръцете на китайското държавно управление или че могат да бъдат употребявани за разпространение на изказвания , удобни за добиване на изгода от страна на комунистическите водачи на страната.

Републикански и демократични законодатели упражняват напън върху Чу по голям брой тематики , вариращи от практиките на TikTok за модериране на наличието, методите, по които компанията възнамерява да отбрани американските данни от управляващите на Пекин, и признанията, че платформата е била употребена за шпиониране на публицисти . През 2019 година екип на „ Guardian “ заяви, че TikTok инструктира модераторите си да цензурират видеоклипове, в които се загатва площад „ Тянанмън “, както и други изображения, които са неподходящи за китайското държавно управление. Платформата твърди, че от този момент насам е трансформирала практиките си за модериране .

През декември управлението на ByteDance призна, че през миналото лято са били уволнени четирима чиновници, които са получили достъп до данните на двама публицисти, както и на други хора, свързани с тях. Те са били освободени от служба, откакто станало ясно, че са се опитвали да проследят източника на изминал отчет за компанията.

От своя страна TikTok се пробва да се дистанцира от китайския си генезис , потвърждавайки, че 60% от компанията майка ByteDance е благосъстоятелност на световни институционални вложители като Carlyle Group. ByteDance е учредена от китайски бизнесмени в Пекин през 2012 година Неотдавна Китай разгласи, че ще се опълчи на всички опити на Съединени американски щати да принудят ByteDance да продаде приложението. Самият Чу изрично отхвърли концепцията, че собствеността на TikTok е проблем сама по себе си.

Една евентуална възбрана на приложението в Съединени американски щати би била невиждана и към момента не е ясно по какъв начин държавното управление би могло да я наложи. Експерти настояват, че високопоставени лица биха могли да се опитат да принудят Apple и Гугъл да отстранен TikTok от своите магазини за приложения, като по този метод попречат на новите консуматори да го изтеглят, както и на съществуващите консуматори да го актуализират, което в последна сметка ще го направи неефикасно.

Съединени американски щати биха могли също по този начин да блокират достъпа до инфраструктурата и данните на TikTok, да изземат имената на домейните му или да принудят доставчиците на интернет услуги като Comcast и Verizon да филтрират трафика на данни на TikTok, твърди Ахмед Гапур , специалист по наказателно право и компютърна сигурност, който преподава в Юридическия факултет на Бостънския университет. По негови думи обаче един механически образован консуматор към момента може да заобиколи рестриктивните мерки , като употребява виртуална частна мрежа, с цел да наподобява, че се намира в друга страна, в която приложението не е  блокирано.

Други страни, измежду които Дания , Канада , Обединеното кралство и Нова Зеландия , както и Европейският съюз , към този момент не разрешиха TikTok на устройства , които принадлежат на държавни чиновници . Дейвид Кенеди, някогашен чиновник на държавната разследваща работа, който управлява компанията за киберсигурност TrustedSec, е утвърждава ограничението на достъпа до TikTok на притежаваните от държавното управление устройства, защото те могат да съдържат сензитивна информация. Според него обаче възбраната в цялата страна би могла да се окаже прекомерно последна . Дейвид Кенеди споделя още, че не е сигурен до какво може да докара това.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР