По проекта за магистрала Струма, в участъка Кресна, има завършена

...
По проекта за магистрала Струма, в участъка Кресна, има завършена
Коментари Харесай

Шишков: До края на януари трябва да завърши оценката на по проекта за магистрала Струма

По плана за автомагистрала " Струма ", в сектора Кресна, има приключена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, прегледани са и ограничения, свързани с опазването на околната среда, заяви служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков по време на чуването му в Народното събрание за строителството и напредъка на трансевропейския транспортен кулоар IV в частта му, преминаваща през територията на България в сектора Видин - Кулата, автомагистрала " Хемус " и автомагистрала " Черно море ".

Шишков сподели, че процедурата, обвързвана с Министерство на околната среда и водите, ще приключи в края на януари, с цел да може дефинитивно да бъде определено трасе за автомагистрала " Струма ". Министерство на регионалното развитие паралелно работи по това, при дефинитивно решение за избор на трасе, да може да се започва с процеса по този начин, че до май 2023 година да има опция за издаване на позволение за градеж. Най-вероятно за дребна част от трасето, с цел да може да бъде избавена Оценка на въздействието върху околната среда, посочи министърът.

По тематиката за скоростния път от Видин до Ботевград, министърът още веднъж отвори тематиката за тунела под Петрохан.

Най-бързото трасе от Видин към Кулата е тунелът под Петрохан, съобщи министър Шишков. Той посочи икономическата логичност за построяването на този тунел, уточни и претекстове, свързани с трафика, както и екологичните резултати. Министърът заяви, че в сектора сред Видин и Макреш има закъснение за основаване на сервитути поради множеството инженерни мрежи, като добави, че въпросът е решен – има позволение за градеж и следва обновяване на дейностите на терен. Участъкът Мездра – Ботевград се чака да бъде приключен през 2024 година, а по Ружинци – Монтана се извършват устройствени процедури, като се чака обезпечаването на трасето да е осъществено до май 2023 година и строителството да стартира от средата на идната година. В сектора сред Монтана и Враца има проблем с трасето, като при проектирането му то е прекосявало край хранилища с муниции и в този момент му се прави нова разработка, а евентуално ще се наложи и нова Оценка на въздействието върху околната среда.

По автомагистрала " Хемус " от планувани 420 километра към 18 октомври тази година са построени 191 километра от трасето. Строят се секторите 1, 2 и 3, като напредъкът по първия е 66 на 100, на втория – 20 на 100, а на третия - 47 на 100. Работи се за това правата до пътен възел " Плевен " да е подготвена в интервала 2024-2025 година, сподели министърът. По лотовете 4 и 5 той подсети за импортирано предложение на Министерство на регионалното развитие за законово споразумяване на търпимостта на противозаконни градежи, с цел да може да продължи строителството по тези пътни сектори. Шестият сектор на автомагистралата е на крайна фаза на отчуждаване. За 7 и 8 лотове на автомагистралата министърът сподели, че има сходни проблеми с тези с трасето Монтана – Враца, тъй като то минава край хранилища за муниции и до предпазена територия с ловно стопанство. В момента е в напреднала фаза намирането на решение по какъв начин да бъдат заобиколени тези обекти, сподели той. По лот 9 казусът, обвързван с прекосяването край гробище, е решен и се чака това да е първият сектор, на който за тази му част да започва проектирането на техническия план и да продължи строителството му.

За автомагистрала " Черно море " министърът акцентира, че планът е от стратегическо значение. По него има подписан контракт за разработване на уголемен абстрактен план с осъществяване на цялостни инженерно-геоложки изследвания и Подробен организационен проект – парцеларен проект на автомагистралата. Разработването на втори и трети стадий от идейния план ще продължи до вариантно решение на трасето, разпореждане на решение на Оценка на въздействието върху околната среда се чака в границите на 2024 година За трасето има три съществени разновидността, три различни и един смесен вид. Предложено е било трасето да се развие по композиция от препоръчаните разновидности. През октомври тази година по инструкции на Министерство на околната среда и водите позволен е единствено вторият от трите главните разновидности.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР