По принцип въпросът, поставен в заглавието, има прости и лесни

...
По принцип въпросът, поставен в заглавието, има прости и лесни
Коментари Харесай

Как да приготвим вкусна вечеря за по-малко от 30 минути?

По принцип въпросът, подложен в заглавието, има елементарни и лесни отговори.

Чукваш 3 яйца в тигана – време за готвене: 4 минути, в случай че пък тиганът е авансово нажежен – 3 минути.

Или: изваждаш купената от магазина наденица, белиш. Време за белене, пардон, за готвене – 1 минута, само че в случай че си по-сръчен в беленето – 0.5 минута.

Да де, но ние не приказваме за ядене на бърза ръка, нито за скоростно дъвчене на каквото и да било, тъй като бил започвал вечерният мач в Примейра дивизион (това за мъжете) или следващият епизод (това за жените) на сериала „ До края на света! “, който май ще се излъчва до тогава.

Ние приказваме за вечеря! Което значи – долавяме в гладното си въображение далечните вълшебни звуци на вечерна кулинарна симфония!

Защото вечерята е нещо напълно друго от яденето на бърза ръка и дъвченето незнайно на какъв магазинен полуфабрикат. Вечерята е финалния акомпанимент на симфонията, наречена „ работен ден “. Ако тази симфония е била приятна, с галещи слуха ноти – значи и финалът би трябвало да е подобен. В случай пък, че е представлявала звуци и октави, излизащи като че ли от дъното на пъкъла (тоест, кавги и разправии с шефа, който заплашва с уволнение) – значи, таман вечерята би трябвало да внесе успокоителните нотки в досегашните злокобни гами.

Ето някои такива кулинарни вечерни симфонии, осъществяването на всяка от които, може и да не е за поверие, само че продължава по-малко от 30 минути. Впрочем, зависи от диригента, който, съгласно нашата прилика, в тази ситуация по нужда е и пианист, и кларнетист, и тупанджия... Въобще, първа цигулка. Заповядайте и партитурите с кулинарните ноти!

Бяла риба в зехтин на фурна с картофи, домати и лук

Състав:

- 3 филета от бяла риба;

- сок от 1 лимон;

- 1 междинен картоф;

- лук – 1 глава;

- зехтин;

- 2 домата;

- шепа розмарин

- сол и черен пипер на усет.

Извадете рибата сутринта от фризера и я оставете да се размразява денем в ледник. Вечерта изстискайте сока от лимона върху филетата в бездънен съд и ги оставете да се мариноват. Докато става това, нарежете картофа, доматите и лука на резени.

Намажете със зехтин дъното на тавичка за печене, поставете филетата, поръсете с лимоновия сок. Овкусете рибата със сол и черен пипер. Прибавете съставките на застъпващи се пластове: започнете с резените домати, по-късно картофените и най-после лука. Повторете припокриванията, до момента в който покриете цялата риба и пространството в тавата за печене. Подправете със зехтин, чер пипер и сол и завършете с шепата розмарин.

Пече се в авансово загрята фурна на 210 градуса за почти 20 минути или, до момента в който картофите получат златисто-кафяв нюанс.

Гарнитура зелена салата. Но в случай че желаете, може да придружите бялата риба с бял ориз (тъкмо ще си паснат на цвят), броколи или аспержи. И естествено – с бяло вино, с цел да не нарушаваме цветовата естетика!

Лимонови макарони

- 300 г макарони (за предпочитане вид „ пене “ - те са къси, в краищата срязани малко на кестерме, т.е., по диагонал);

- сок от 2 междинни лимона;

- половин глава лук;

- 2 намачкани скилидки чесън;

- 300 г заквасена сметана;

- сирене пармезан (може да се размени с нашенски кашкавал);

- краве масло;

- маслини (зелени);

- сол и черен пипер на усет.

Сварете макароните в солена вода (без масло!).

За соса: задушете лука в маслото. Щом стане съвсем транспарантен, прибавете чесъна и отново задушете. Добавете сметаната, изстискайте единия лимон. Сметаната ще се подкисели леко, това е обикновено, продължавайте да разбърквате, до момента в който стане очевидно течна. Добавете пармезана. След него маслините, нарязани на половинки и четвъртинки. Поръсете сол и чер пипер. Сосът е подготвен.

Отцедете водата от макароните и им прибавете супена лъжица масло. Бъркайте, до момента в който се разтопи. Някои тук изстискват и втория лимон – само че това е към този момент въпрос на усет, в случай че желаете малко по-рязка и остра нота във вашата макаронена симфония!

Изсипете соса върху макароните, разбъркайте и сервирайте.

В случай, че желаете да добавите малко белтъчини, може да стане с пиле на грил или броколи (броколите не на грил, а нормално ги задушават или варят... хм... прочее, за какво пък не и на грил, няма да останат сурови, я!).

Милански стек с шунка и сирене

Състав:

- 2 филета миньон или контрафиле;

- пшенично брашно;

- галета;

- 2 яйца;

- кашкавал;

- шунка;

- олио за пържене;
Перфектната вечеря, с която да впечатлите гостите си
Може да бъде на свещ, на лунна светлина или в едва осветено помещение. Важно е вечерята да бъде съпроводена от приятна атмосфера и необ...
Прочети повече
- сол и черен пипер на усет.

Начукайте филетата с кухненски чук за месо, само че въпреки всичко внимавайте да не ги разкъсате. Поръсете ги с едра (морска) сол – за разлика от елементарната сол, тази не изсмуква соковете от месото; ръснете и малко черен пипер.

Вземете три дълбоки съда - за панирането. В първия счупете и разбъркайте яйцата, във втория - пшенично брашно, едвам покрие дъното, и в третия галета – отново толкоз, колкот за дъното.

В бездънен тиган сипете 3 пръста олио. Сиреч – не жалете олиото! Сложете тигана на котлона и оставете олиото да се загрее.

Вземете първата пържола и я сложете върху дъска за рязане, поставете от горната страна й пласт кашкавал и пласт шунка. Захлупете с другата пържола, като извършите „ сандвич “. Панирайте го, като държите компактно, с цел да не излезе плънката: първо в яйцето, сетне в брашното, отново в яйцето и след това в галетата.

Тук някои вземат съчка кибрит и я хвърлят в сгорещеното олио – в случай че клечката пламне, значи олиото е задоволително горещо за пържене. Но не ви поучавам да експериментирате с такива фокуси, в случай че авансово не сте извикали пожарната да дежури пред дома ви!
Неделна вечеря на тиган за 15 минути
Време е да споделим с вас една чудесна неделна вечеря, която ще ви отнеме тъкмо 15 минути. Ето и какви артикули ще са ви нужни: &bull...
Прочети повече
Вземаме по този начин завършения „ сандвич “ и го слагаме деликатно в сгорещеното олио, изчакваме да покафенее и обръщаме. След като и двете му страни станат златисто-кафяви, го изваждаме и слагаме върху хартиена кърпа; тя ще отнеме непотребната лой.

Поднасяме с лимон и пържени картофи.

Овации за диригента и основен реализатор на тази вечерна кулинарна симфония!

 

---

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР