По предварителни разчети, след извършването на новото категоризиране през 2024

...
По предварителни разчети, след извършването на новото категоризиране през 2024
Коментари Харесай

Изненада за хиляди българи: Голяма промяна за 170 населени места, свързана с данъците

По предварителни планове, след осъществяването на новото категоризиране през 2024 година, доста обитаеми места ще преминат в по-ниски категории, т.е. техният коефициент за местонахождение ще стане по-нисък, а от там – и данъчните оценки на парцелите ще станат още по-ниски, написа Pariteni.bg.
Тази смяна ще засегне към 170 обитаеми места, които са общински центрове (64% от 265-те общини) и към момента незнаен брой кметства, което би довело до понижение на приходите от налог недвижими парцели с над 41 млн. лева Това се споделя в мнение на Национално съдружие на общините в Република България по измененията в Закона за локалните налози и такси.
Те плануват основаване на трайно предписание за актуализиране на два от общо седемте съставния елемент на формулата за пресмятане на данъчната оценка на недвижимите парцели:
-при регистрирано сумарно изменение с над 10 на 100 на показателите за цените на жилищата по данни на Национален статистически институт, считано от идната година да се актуализира базисната данъчна стойност на 1 кв. м.;
-при регистрирано сумарно изменение с над 10 на 100 в този показател на районно равнище или смяна в категоризацията на обитаемоте места, считано от идната година да се актуализира коефициентът за местонахождение.
От сдружението на общините припомнят, че сходна наредба съществуваше в Закона за локалните налози и такси и се прилагаше до 2007 година Тогава законът позволяваше данъчната оценка, избрана по нормите в приложенията към закона, да се промени, само че не по-късно от 30 ноември на миналата година, в случай че показателя на пазарните стойности на недвижимите парцели се е нараснал или понижил с повече от 20 на 100 с струпване за интервала от последната им смяна.
У нас размерите на базисната данъчна стойност не са променяни от 2002 година и са избрани, съгласно закона, съгласно типовете парцели и структури, като варират от 3,70 лева./кв. м. до 18,70 лева./кв. м.
Коефициентите за местонахождение усилват базисната данъчна стойност на 1 кв. м. и се дефинират диференцирано, съгласно функционалният вид на обитаемото място и зоната, в която се намира съответния парцел.
Отделни промени в коефициентите за местонахождение се осъществявани през 2006, 2007 и 2009 година, като в същото време същностно през тези години се променя групирането на общините по втори функционален вид и отпада групирането в трети.
Най-високият коефициент за местонахождение е за I зона в столица – 93,6, а най-ниският е за обитаемоте места от VI, VII, VIII категория. Тези коефициенти се усилват в допълнение с 50% за парцелите в курортите и с 20 на 100 във вилните зони до 10 км. от морската брегова линия.
В случай на непредприемане на ограничения, в идващите години ще продължи да се задълбочава огромното закъснение на стойностите на данъчните оценки и от трендовете на имотния пазар. Стойностите, на които се изповядват покупко-продажбите с парцелите фрапантно се разминават с данъчните им оценки, които са основа за пресмятане на налога за недвижимите парцели, налога за възмездно придобиване, както и на ред други държавни и нотариални вземания, се споделя в мнението.
Според НСОРБ при приемане на препоръчаната смяна, след влизането й в действие от 1 януари 2024 година, следва да се пристъпи към подготовка на съответни промени в таблиците по Приложение № 2 на ЗМДТ, с които да се дефинират новите размери на базисната данъчна стойност и на коефициентите за местонахождение, тъй че същите да бъдат приложени от 1 януари 2025 година
От общините поддържат и предлагането за основаване на трайно предписание за годишно актуализиране на базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър, участваща при изчислението на данъчната оценка на земеделските земи.
Данъчната оценка на земеделските земи се дефинира според от метода на трайно прилагане и категорията, коефициента за местонахождение и площта.
Тя е законовата основа за установяване и внасяне на локалния налог при възмездно придобиване на имущество. Предложението цели обезпечаване на опция за следващи законови промени в таблицата, определяща базисната данъчна стойност на 1 кв. м. Стойностите на този индикатор все още варират от 0,338 лева до 0,003 лева, съгласно категорията и типа насаждения.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР