По предварителни данни през първото тримесечие на тази година брутният

...
По предварителни данни през първото тримесечие на тази година брутният
Коментари Харесай

Всеки българин е изработил средно по 18.5 лв. БВП за един отработен час

По предварителни данни през първото тримесечие на тази година брутният вътрешен артикул (БВП) на един ангажиран се усилва с 2.5% в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година, демонстрират изчисленията на Национален статистически институт. Заетите лица в стопанската система са 3.398 милиона, а общият брой отработени часове от тях е 1.38 милиарда.

Структурата на заетостта по стопански браншове през първото тримесечие по отношение на същото тримесечие на 2019 година демонстрира нарастване на относителния дял на бранша на услугите, където към този момент са заети 58.7% от българите.

Има понижение обаче при заетите в промишлеността и аграрния бранш.

На едно заето лице у нас се падат 7 526.1 лева от настоящия размер на брутния вътрешен артикул, като като това е най-високата стойност в последните седем години. А всеки ангажиран основава приблизително по 18.5 лева Брутният вътрешен продукт за един отработен час при 17.8 лева Брутният вътрешен продукт за същия интервал на предходната година.

Брутната добавена стойност (БДС) приблизително на един ангажиран през първото тримесечие на 2020 година се усилва действително с 2.9%, а БДС за един отработен човекочас е по-висока действително с 2.8% за същия интервал.

По предварителни данни от Национален статистически институт за първото тримесечие на тази година нивото на продуктивността на труда в индустриалния бранш е най-висока - 6 897.1 лева брутна добавена стойност приблизително на един ангажиран и 16.2 лева за един отработен човекочас.

В бранша на услугите всеки ангажиран създава приблизително 6 776.3 лева БДС, като за един отработен човекочас се основават приблизително 16 лева от настоящия размер на индикатора. Най-ниска е продуктивността на труда в аграрния бранш - 932.6 лева БДС на един ангажиран и 3.1 лева за един отработен човекочас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР