По предложение на премиера Кирил Петков Министерският съвет реши всяко

...
По предложение на премиера Кирил Петков Министерският съвет реши всяко
Коментари Харесай

Правителството реши само парламентът да взима решения за Северна Македония

По предложение на премиера Кирил Петков Министерският съвет реши всяко предложение в Брюксел както и всяко деяние на България по тематиката за началото на договарянията за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз да се разискват и вземат решение наложително от депутатите в Народното събрание.

Премиерът сподели, че по този начин се заобикалят „ всевъзможни спекулации, че актуалното държавно управление ще направи каквото и да било по тематиката за Република Северна Македония и нейната европейска интеграция, а по нея ще работи само българският парламент “ .

Петков заяви, че ще предложи това решение на кабинета преди началото на постоянното му съвещание в сряда и удостовери, че държавното управление го е приело на изказването си след него.

В същото време в Народното събрание се организира чуване на министъра на външните работи Теодора Генчовска , която упреква Кирил Петков, че води „ двойна политика “ по отношение на договарянията на Северна Македония за участие в Европейския съюз.

По-рано ГЕРБ-СДС заяви,
Петков предлага Народното събрание да взема всички решения
Според решението всяко предложение от страна на Европейския съюз, в това число от Френското председателство, страна членка или Европейската комисия, обвързвано със Северна Македония, би трябвало да се изпрати неотложно на Комисията по външна политика на Народното събрание от непрекъснатото посланичество на България в Брюксел.

Освен това всички представители на България в Европейски Съюз не могат да дават единодушие по тематиката за започването на договарянията за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз и би трябвало да имат негативно отношение по дифолт към всевъзможни промени, които се разграничават от рамковата позиция на България. Когато Народното събрание реши да отхвърли нещо по тематиката, те би трябвало да предадат негативното решение в Брюксел.

„ Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано незабавно в Народното събрание и да не се дава единодушие, до момента в който се разисква. Ако има негативно решение (от Народното събрание), автоматизирано да се дава негативен отговор “, заключи Петков текста на решението.
Парламентът изслушва Генчовска поради обвиняванията в "двойна политика "
По същото време в сряда в Народното събрание се организира чуване на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Тя е от партията на Слави Трифонов „ ИТН “ и от месеци споделя, че министър председателят Кирил Петков води двойствена политика по отношение на Северна Македония.

Решението да бъде изслушана Генчовска при започване на днешното постоянно съвещание беше взето с гласовете на новото опозиционно болшинство в Народното събрание. Това включва ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ ИТН ", откогато партията напусна ръководещата коалиция по решение на водача ѝ Слави Трифонов.

На чуването в сряда депутатите имат упованието, че тя ще даде засекретени доказателства за обвиняванията на Има Такъв Народ, че Петков води двойствена политика по тематиката със Северна Македония.

Това е и една от двете аргументи, които водачът на Има Такъв Народ за евакуиране от ръководещата коалиция.
Как стигнахме дотук
отхвърли обвиняванията и повтори, че следва утвърдената от Народното събрание рамкова позиция. Той повтаря и че Народното събрание ще вземе решение дали да се вдигне ветото, а не той или министрите.

Генчовска обаче го упреква, че я е държал в изолираност по този въпрос и е обсъждал с европейски водачи стъпки за повдигане на ветото. Петков назовава това подправени вести.

Миналата седмица той се срещна с еврокомисаря по разширение Оливер Вархеи и да повдигане на ветото. В събота немският канцлер, че към момента няма сделка.

През 2019 година България наложи несъгласие на началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Според подписано съглашение сред двете страни Северна Македония би трябвало да извърши няколко условия, с цел да вдигне София ветото. Европейски Съюз да стане поръчител за осъществяването на тези претенции. Сред тях са вписването на българите в конституцията на Северна Македония, преустановяване на езика на омразата и изясняване на исторически разногласия.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Безследно изчезнали. Как украинци търсят околните си в окупираните от Русия области  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР