По предложение на директора на Агенцията Митници, министърът на финансите

...
По предложение на директора на Агенцията Митници, министърът на финансите
Коментари Харесай

Стоки с висок риск за финансовите интереси са със засилен митнически контрол

По предложение на шефа на Агенцията " Митници ", министърът на финансите утвърждава със заповед лист на артикули с висок риск за финансовите ползи на Европейския съюз, за които се прави засилен митнически надзор, реши Народното събрание.

Депутатите одобриха на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, с които се променя и Законът за митниците.

Списъкът на стоките с висок риск за финансовите ползи на Европейски Съюз ще се разгласява на интернет страниците на Министерството на финансите и на Агенцията " Митници ".

Когато при инспекция на данните в призната митническа декларация за допускане за свободно обращение на артикули, които попадат в листата, се откри, че заявените цени на стоките са по-ниски от справедливите цени, годни за тях в Европейски Съюз, митническите органи ще изискват даване на поръчителство.

Обезпечението ще се дава в размер, осигуряващ заплащането на митническото обвързване и другите вземания, които може да зародят при вноса, изчислени на база справедливите цени за тези артикули все още на декларирането. Митническите формалности ще не престават след даване на обезпечението.

С промените се дава и формулировка на " обективни цени ". Това са оценки на групи месечни агрегирани данни, извлечени от COMEXT база данни на Евростат за подробна статистика на интернационалната търговия със артикули, за всеки артикул, генезис и страна членка на предназначение, за дълголетен интервал, нормално четири поредни години.

Справедливите цени се дават разполагаем на страните членки на Европейски Съюз посредством системата " ТЕЗЕЙ " (THESEUS) на Съвместния проучвателен център на Европейската комисия (Joint Research Centre).

С промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вкарват разпореждания и правила, съгласно които приходната администрация ще получава информация за трансгранични данъчни схеми с евентуален риск от отбягване на данъчно облагане от задължените за това лица - консултанти или данъчно задължени лица.

Предвижда се консултантите, надлежно данъчно задължените лица, в период до 31 август 2020 година да подадат информация за всяка трансгранична данъчна скица, първата стъпка по използването на която е осъществена сред 25 юни 2018 година и 30 юни 2020 година

Парламентът одобри на второ четене и промени в Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение.

С измененията се вкарва условие на правилник на Европейски Съюз за осъществяване на стрестестове от страна на фондовете на паричния пазар. Целта е отбрана на вложителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР