По повод Световния ден на околната среда 5 юни 2019

...
По повод Световния ден на околната среда 5 юни 2019
Коментари Харесай

Проблеми и действия за чиста и безопасна околна среда в община Велико Търново

По мотив Световния ден на околната среда 5 юни 2019 година разговаряхме за опазването на околната среда на локално равнище с виновни фактори от община Велико Търново - проф. Георги Камарашев - заместник-кмет „ Строителство и устройство на територията “ и еколога Зорница Кънчева-Миладинова, шеф на отдел „ Околна среда “. Ето и техните отговори по дискутираните въпроси:
Кои са главните цели за опазването на околната среда в община Велико Търново?
Проф. Георги Камарашев: Първият е чистотата на атмосферния въздух , вторият е ръководството на отпадъците и третият са водите .

С какви планове можете да се похвалите, осъществени по тези цели?
Зорница Кънчева-Миладинова: Напоследък въздухът е много коментирана тематика от популацията и много ги тревожи положението на атмосферния въздух . Насочили сме се главно към това Велико Търново да не е единствения огромен град и огромна община, който няма автоматизирана станция. Имаме към този момент и достижения – лична автоматизирана общинска станция, позиционирана в кв. „ Бузлуджа “, чиито данни от измерванията са налични на уеб-страницата на общината. Страницата към момента е в развой на актуализация и оформяне на интерфейса, с цел да бъде разбираема, точна и ясна за всички заинтригувани. Окончателнит й тип ще бъде построен до една седмица. Съвместно с още шест общини по стратегия LIFE+ на Европейския съюз сме планували построяването на още две автоматизирани станции, които ще бъдат ситуирани в други елементи на града – в Старо Търново и в централната градска част. Съгласно наше условие към предприятието „ Кроношпан “, през месец юли то ще разположи такава станция в кв. „ Чолаковци “, която ще бъде под разпореждането на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново и данните ще бъдат налични за жителите в действително време. За разлика от останалите станции, тя ще мери и формалдехиди, което е изключително значимо за живущите в близост , които се тормозят от производството на „ Кроношпан “. Така те ще виждат нездравословните излъчвания, които вероятно могат да излизат от „ Кроношпан “. Такава станция има в самия цех, инсталирана на изпускателното устройство, само че ще има и друга, която жителите ще следят в действително време.
По същата стратегия LIFE+ ще бъдат сменени 500 горивни съоръжения с такива на пелети или на природен газ, според от наличностите в определената от нас територия за влияние по този план. Общината е подготвила и друго предпроектно изследване, с цел да се включи по оперативна стратегия „ Околна среда “ – втора част , ограничения за качество на въздуха, която ще работи от следващата година, за замяна на горивни съоръжения на твърдо гориво. Планираме да включим най-малко още 1000 семейства и надлежно при предпочитание на тези, които имат горивни съоръжения – монтиране на филтри на комините , тъй като пелетите не понижават до 100% фините прахови частици, а задачата ни е точно тях да понижим.
Проф. Георги Камарашев: Както се вижда, започнахме по-често да мием улиците, с почистващи машини, които почистват праха от основните трафик улици. Например, бул. „ България “ всяка заран се минава с машини, защото той е съществена трафик улица. 

Знаем, че общината дружно с още пет сътрудници осъществя най-големия план в региона на околната среда за първия планов интервал от участието на страната ни в Европейски Съюз, за създаване на районна система за ръководство на отпадъците в район Велико Търново на стойност над 33 млн. лв.. Как работи системата две години и половина след въвеждането й в експлотация?
Зорница Кънчева-Миладинова: Две години и половина по-късно системата работи, само че всички сме сюрпризирани от количеството боклуци, което се образува във всички общини, най-много индустриалните боклуци. Количеството боклуци, което влиза на депото е доста по-голямо от това, което се планираше във всички предпроектни изследвания. Първата клетка , която беше планувана за 7 – 8 години е на половина запълнена и в границите на една – две години ще бъде запълнена напълно. Поради това, Сдружението за ръководство на отпадъщите взе решение да разпореди планиране на втора клетка по-рано, в сравнение с беше планувано. Проектът е направен и идната година ще пристъпим към построяването на втора клетка , с цел да сме готови.
Проф. Георги Камарашев: Няма да си спестяваме проблемите с нерегламентираните сметища – това е доста сериозен проблем. Правим всичко допустимо да ограничим физическия достъп до тези места, където сме открили, че има нерегламентирани сметища. Слагаме бариери, мантинели, само че доста мъчно се оправяме, макар, че заделяме средства всяка година. Причината за това най-често е в недобросъвестността на жители. И това, в случай, че депонирането на строителните боклуци до един звук е гратис, а за битовите боклуци до 3 тона е гратис. Апелът ни към жителите е да употребяват депата в Шереметя и Леденик за дребни количества боклуци, които могат да бъдат гратис депонирани.
Зорница Кънчева-Миладинова: През последните две-три години доста постоянно след ремонт на жилищата до контейнерите се изсипват остарели мебели, дюшеци и други, които могат да бъдат гратис депонирани. Със средства от Предприятието за ръководство на дейностите за запазване на околната среда (ПУДООС) бяха рекултивирани старите сметища в Дебелец и Килифарево , които бяха закрити преди десетина години. Там, върху рекултивираните терени, върху новата поникнала трева продължиха да се изсипват боклуци и се наложи да прокопаваме пътища, да засипваме с камъни с цел да ограничим физическия достъп, и да слагаме камери. Но камерите не са решение, тъй като не стопират нарушителите, които слагат качулки. Освен това, записите от камерите не се одобряват като доказателства в съда, и нормално няма жители, които да са били очевидци на нарушаванията и да се подпишат като такива. Казват, че на запад има огромен надзор, по тази причина няма нарушавания. Не, на запад има жители, които алармират и със своето име се подписват, с цел да се сформира акт. Тук, всички се оплакват, че към контейнерите е изхвърлено нещо неправилно, само че никой нищо не е видял и никой не желае да се подпише на акта.  Съответно няма по какъв начин да се наложи санкция.
За последното хранилище, което беше затворено през 2008 година публично и прекрати да се употребява до 2016 година – депото в Шереметя за град Велико Търново, множеството обитаеми места в общината и град Лясковец, спечелихме план за неговата рекултивация на стойност 3 млн. лв. с Данък добавена стойност от ПУДООС . Днес или на следващия ден ще бъде оповестена публичната поръчка за неговото осъществяване. Това е последният нарушен терен, за който България е поела ангажимент към Европейската комисия, и го изпълняваме.

Какви са общинските вложения в региона на опазването на околната среда средногодишно?
Зорница Кънчева-Миладинова: Ежегодно план-сметката е 6 млн. лв. от такса боклук, най-вече за отпадъците. Другите средства са от планове.

Каква е общинската политика за развиване на зелените системи в обитаемоте места?
Зорница Кънчева-Миладинова: Във Велико Търново има 10 парка , един от които е крайградски и с най-голяма повърхност. И десетте парка се поддържат всекидневно . Съгласна съм, че има презастрояване, само че има и много паркове в доста положително положение. Най-големият проблем е, че са непрекъснат обект на вандализъм.
Проф. Георги Камарашев :Там където сложихме камери, нямаме проблеми.
Зорница Кънчева-Миладинова: Наблегнахме на плана „ Мота градинка “ , в който жителите вземат участие в засаждането, следят и при проблем алармират. Всяка година засаждаме едроразмерни дървета, макар, че прихващането им е по-трудно, защото по-малките ги чупят. Почти всички паркове към този момент имат поливни системи и всичко е зелено, за разлика от минали години, когато сме виждали парк „ Майка България “ жълт. В градинката пред музея „ Възраждане и Учредително заседание “ поливната система и чешмата бяха развалени преди още обекта да бъде предаден на общината. Деца скачали от горната страна пред погледите на родителите си. Редовно, всяка пролет сменяме 40% от кранчетата на поливните системи. Затова а пелираме към високо гражданско схващане и запазване на публичните места.

Как общината работи за чисти води и справяне с вредите от наводненията?
Зорница Кънчева-Миладинова: Съгласно новото законодателство, нашият ангажимент е отбрана от нездравословното влияние , и то единствено в рамките на обитаемоте места. По европейски планове проектираме канализации, които предаваме на ВиК асоциацията, и тя по-късно ги построява. Имаме план за Воден цикъл – II, който включва и разширение на пречиствателната станция, само че не можахме да го осъществяваме поради неуредици с ВиК асоциацията. По новото законодателство, планът към този момент е ангажимент на ВиК.
Иденият план за река Янтра включва и благоустрояване на поречието, и канализация, само че за него нямаме финансиране до момента.
Проф. Георги Камарашев: За почистването на речните корита имаме план за четири проблематични сектора. Изготвили сме съглашение сред кмета и регионалния шеф, защото парите са в общината, а дейностите, свързани със координиране с басейновата дирекция и други институции са в прерогативите на регионалния шеф според новото законодателство. Искаме да почистим поречието край моста сред Леденик и Шемшево, един сектор под Шемшево и още два сектора - при дъговия мост на Южния пътен възел и на река Негованка при село Емен. Средствата са от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди. Надяваме се до края на месеца да обявим публичната поръчка и до есента през м. септември да приключим с почистването.
В резултат на проливните дъждове най-вече натрупвания на дървесна маса имаше на огромния мост на Дебелец. Край село Нацовци имаше паднало в реката огромно дърво с дължина 7 – 8 метра, което може да загради речното русло и да сътвори проблеми. Затова е значимо още през днешния ден да бъде отстранено.

На Владишкия мост бяха пуснати алпинисти да нарежат затлачените дървета, които на следващия ден ще извадим. На Янтра през днешния ден не може да се работи, тъй като равнището е високо, само че се работи на Дебелец и на Нацовци. Утре ще има три бригади в града, включително на каменния мост в Турската махала.
Какви са плануваните ограничения за предварителна защита за битка със свлачищата?
Проф. Георги Камарашев: Много сложен въпрос. Ние се включваме след активирането им. Малък свлачищен развой се е появил при село Присово и е засипал път. Изпратен е екип за почистването му.
От първи юли стартират противосвлачищните и почистващи действия край църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ във Велико Търново , защото до тогава всевъзможни строителни действия са неразрешени поради размножителния интервал на мидите. Проучванията, включително сондирането, и плана са направени със лични средства на общината. Средствата за осъществяването на плана ще бъдат от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди.

Днес, почистването на речните корита със профилирана техника в регионите под мостовете в общината бе инспектирано персонално от кмета Даниел Панов. Той ревизира по какъв начин върви работата по премахването на наносите под две мостови уреди в Дебелец, както и при Владишкия мост във Велико Търново. Кметът заяви, че са огледани всички мостове на територията на Велико Търново и общината, и продължава 24-часовото наблюдаване на реките и останалите водни обекти.

Работата на автокрановете за премахването на наноси, дървени стволове и трупи ще продължи и на следващия ден в регионите на мостовете във Велико Търново и другите проблематични места в общината.
При намаление на водното равнище следва изцяло разчистване на речното корито на Янтра в региона на църквата „ Свети Четиридесет мъченици “, металния железопътен мост, Владишкия мост и край църквата „ Св. св. Петър и Павел “. Ще бъдат отстранени наносите и формираните наносни острови, и ще бъдат почистени бреговите линии.
„ Да победим замърсяването на въздуха! “ – това е апелът на Организация на обединените нации в Световния ден на околната среда през 2019 година През актуалната година вниманието е фокусирано върху битката с тази световна рецесия. Всички сме поканени да обмислим по какъв начин можем да променим нашето всекидневие, с цел да понижим количеството замърсяване на въздуха, което произвеждаме, и да осуетим приноса му към световното стопляне и неговото влияние върху личното ни здраве. Личният ангажимент и персоналният образец в грижата за запазване на околната среда е значим, защото скоро бъдещето на планетата ще бъде в ръцете на децата ни.
Какви дейности можем да предприемем?
От Министерство на околната среда и водите оферират няколко хрумвания :
Изключи светлините и електроуредите, които не използваш.
Провери категорията успеваемост на системите си за домашно отопление и готварските печки, с цел да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето.
и дейности можем да предприемем?Не изгаряй боклук – това непосредствено способства за замърсяването на въздуха.
Използвай публичен превоз, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пешком.
Премини на хибриден или електромобил и използвай електрически таксита.
Изключи мотора на автомобила, когато не си в придвижване.
Компостирай органичните хранителни артикули и рециклирай неорганичните боклуци.
Използвай не-токсични бои.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР