“България няма да стане част от Еврозоната от 01.01.2025 г.

...
“България няма да стане част от Еврозоната от 01.01.2025 г.
Коментари Харесай

Деян Николов: България няма да стане част от Еврозоната от 01.01.2025 година

“България няма да стане част от Еврозоната от 01.01.2025 година и смятам, че не останаха наивници, които да считат, че тази дата е допустима. Това беше доказано и от шефа на Българска народна банка, като аргументите са главно две – едната е инфлацията – България не покрива критерия от Маастрихт, във връзка с инфлацията. Другата причина също е доста забавна и беше добре развита от авторитетното списание “Politico ”, в което след обширен разбор беше посочено като причина и неналичието на социална поддръжка за присъединение на България към Еврозоната ” , съобщи на брифинг от Народното събрание, икономическият консултант на групата на “Възраждане ” в СОС, Деян Николов.

Той уточни още, че точно това са посочили с подписите си над 604 000 българи , които са взели присъединяване в подписката на “Възраждане ” за привикване на референдум за опазване на българския лев . Липсата на публичен консенсус е тормозила европейските институции и с помощта на напъните на “Възраждане ” излиза наяве, че България няма да влезе в Еврозоната на 01.01.2025 година . Според Николов, извънредно стеснителен е и опитът да се направи имитация на статистическите данни, във връзка с икономическите критерии за присъединение, за да се манипулира публичното мнение.

“Имаме сведения за опити да се изкривят данните и статистиката, като се упражни напън върху Национален статистически институт. Ние инициирахме чуване в Народното събрание, организирахме и среща по-късно, на която настоявахме за цялостна бистрота и сме изискали редица документи, с цел да успеем, дружно с нашите специалисти да осигурим транспарантното пресмятане на всички данни. Изискали сме “Евростат ” да дойдат и да създадат инспекция на работата на Национален статистически институт, тъй като хора като Асен Василиев се пробваха да изчакат един времеви прозорец, по време на който, посредством напън да смъкват изкуствено инфлацията ” , разяснява още Деян Николов от “Възраждане ”.

Той добави, че юни месец следва постоянният конвергентен отчет на ЕЦБ , който ще покаже, че България не покрива критериите . Според Николов, евроатлантическите партии ще се опитат да вкарат България в Еврозоната в средата на идната година, само че това ще опонира на разпоредбите – нито една страна не се е присъединявала по това време, а един подобен акт ще донесе след себе си доста механически и счетоводни проблеми и неуредици . Друг основополагащ и систематичен проблем, пречещ на присъединението на България към Еврозоната е този с бюджетния недостиг, който набъбна прекалено след неприятното ръководство на някогашния финансов министър.

Като разследване на изнесените данни и събрана информация, излиза наяве, че българската страна не дава отговор на критериите за икономическа конвергенция, заложени и изискуеми, съгласно Маастрихтските правила. Става ясно и, че всичко, за което от “Възраждане ” сигнализираха, във връзка с недалновидното решение за присъединение към Еврозоната и иконимическите опасности, което това деяние ще провокира, се удостоверява, даже от самата ЕЦБ.

“България не е подготвена за присъединение към Еврозоната – заради механически, стопански и политически аргументи ” , безапелационен беше Николов.

Ще продаде ли България на Украйна част от оборудването за АЕЦ „ Белене “?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР