По повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител УМБАЛ Бургас връчи

...
По повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител УМБАЛ Бургас връчи
Коментари Харесай

Добровoлец дарил 50 литра кръв през живота си

По мотив Световния ден на безвъзмездния кръводарител УМБАЛ Бургас връчи грамоти на отличилите се в акцията на болничното заведение " Това не си го правил ". В нея участваха възпитаници, които имаха опция да отбележат своята зряла възраст по един ексцентричен и човечен метод – като дарят кръв.
На гала в постройката на на БЧК бяха наградени най-големите донори.
Сред тях е и кръводарителят Златин Чаушев. Той сложи самобитен връх, като подари кръв 125 пъти. По мотив своето хуманно дело мъжът споделя: “Няма нищо по-удовлетворяващо от това, да правиш някого здрав и благополучен. Бързайте да вършиме положително, тъй като това е най-важното в живота “.
През целия си живот Чаушев е дарил 50 литра кръв и по този метод е дал късмет за живот на 400 души. Мъжът е от Несебър и е шеф отдел „ Световно културно завещание “. За своя хуманизъм е получил доста награди от БЧК.
„ Кръводарител станах инцидентно. Навремето в казармата тези неща се правеха под строй. След това взех решение, че това е най-хубавото, което можеш да направиш, най-безвъзмездното, безкористно и анонимно дело. Удоволствието от това да правиш някого здрав и благополучен осмисля моето решение всеки сезон да подарявам кръв. Самият аз се усещам добре, възобновен и рафиниран “ прибавя Златин Чаушев.  
На 14 юни е роден Карл Ландщайнер, който е разкрил системата АВО кръвни групи, за кето получава Нобелова премия. Датата е определена за Световен ден на безвъзмездното кръводаряване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР